Naar de boer: Open dag op de biologische schapenboerderij in Lutjebroek | Zijn slangen enge dieren?

image

Naar de boer | Open dag op de biologische schapenboerderij in Lutjebroek. ‘Lekker naar de boer’ tijdens de Landelijke biologische boerderij dag op zondag 17 juni.

Iedereen is van 11.00 – 17.00 uur van harte welkom op de ‘Schapenstreek’ waar ruim 200 melkschapen worden gehouden. Tussen 11.00 – 12.00 uur gaat Mark van Alderwegen schapen scheren, ook kunnen bezoekers kijken of helpen bij het vilten van wol. Het proces van schapenkaas en -ijs maken wordt uitgelegd. Een mooie gelegenheid om biologische producten te proeven of te kopen. De schapenboerderij is gelegen aan De Gouw 57a, 1614 MB Lutjebroek, per auto te bereiken via de Kadijkweg: zie www.lekkernaardeboer.nl

IVN vaartocht

Vanaf 13.00 uur kunnen bezoekers van de ‘Schapenstreek’ instappen bij de steiger van de boerderij, maximaal 28 volwassenen en kinderen. Tijdens de vaartocht door De Weelen vertelt IVN-gids Siep Konijn over de specifieke waterplanten- en dieren. Het oorspronkelijke landschap van vóór de ingrijpende ruilverkaveling in de jaren ’70 is goed te herkennen. Extra aandacht krijgen het slotenpatroon, de oude akkers, het waterpeil van de Lutjebroeker Weel en de nieuwe waterberging.

Kosten € 2,50 per persoon en € 1 per kind. Voor een goed verloop is opgave noodzakelijk bij schipper Gé Kenter 06 557 330 77 of g.m.kenter@ivn-westfriesland.nl

De KNNV afd. Hoorn doet ook mee en start om 14.00 uur een plantenexcursie o.l.v. KNNV-gidsen tegenover de boerderij. Op een informatiekraam kunnen o.a. de nachtvlinders worden bewonderd die op 16 juni zijn gevangen. Deelnemers kunnen zich voor deze nachtvlinderexcursie aanmelden bij Ad Roobeek op 0228 51 59 55 of ad.roobeek@ziggo.nl. De excursietijd is van 22:30 tot 01.00 uur.

Foto: Melkschaap en Weelen vaartocht: resp. Toos Brink en Bob Legroo

image


Zijn slangen enge dieren?

Er komen op zondag 17 juni bijzondere ‘koudbloedige gasten’ bij IVN in het Streekbos Paviljoen. Ronald Scholten komt vanaf 14.00 uur over zijn hobby, het houden van slangen, vertellen. Hij neemt een paar rattenslangen die ook korenslangen worden genoemd.

image
Vanaf 14.00 – 16.00 uur wordt er informatie gegeven over het kopen en houden van slangen, hun eet- en leefgewoonten en wat je wel of juist niet moet doen om ze gezond te houden. Zoals elk dier verdienen ze dus de verzorging en de ruimte die ze nodig hebben en kunnen gemiddeld 10 – 15 jaar oud worden. Slangen eten relatief weinig en trekken ‘hun jas’ uit als die te klein wordt. Wat er achterblijft is de vorm van een witte schubbige slangenhuid. De eerste tijd na het vervellen zijn ze op zijn mooist. Er zijn veel misvattingen over slangen, kom kijken om er meer over te weten.

Fotobijlage: Ronald Scholten