IVN: Varen met verhalen | Orchideeën in het Zanddepot

image

Onthaasten op het water met IVN West-Friesland op zondag 3 juni? Schipper Jan en IVN-gids Frieda nemen u mee in de (f)luisterboot om de natuur in de omgeving van het Streekbos vanuit de “Wilskracht” te verkennen. Verzamelen om 14.00 uur bij IVN in het Streekbos Paviljoen om van daaruit in de aangemeerde boot te stappen.

Opgeven bij Frieda, telefoon 0228 541489. Kosten € 2,50 per volwassene en € 1,00 per kind.

Genieten op het water

De IVN-gids vertelt tijdens het varen o.a. over de historie van West-Friesland en de vaarpolder. Sommige gewone waterplanten blijken bijzondere kwaliteiten te hebben en riet is ook niet zo gewoon als het lijkt. Opletten of het ijsvogeltje zich laat zien! Onder de bomen van het Streekbos varen is een aparte belevenis. Het is de Biesbosch in het klein…

Foto (f)luisterboot Wilskracht: Toos Brink


Orchideeën in het Zanddepot

image

Natuur in de buurt voor liefhebbers. Die kunnen zondag 3 juni o.l.v. IVN-gidsen een rondwandeling maken door het terrein van het Staats Bos Beheer ten noorden van Grootebroek. Verzamelen om 14.00 uur bij het hek van SBB-terrein aan de Dijkgraaf Grootweg / Grootslagweg 9 te Andijk. De excursie is gratis maar een vrijwillige bijdrage wordt aanbevolen.

Tijdens de verkaveling in de jaren ’70 was het een zandopslagplaats voor wegen die werden aangelegd. Gewoonlijk is dit natuurgebied niet geopend voor het publiek. In verband met de begroeiing wordt deelnemers aangeraden een lange broek en stevig schoeisel te dragen.

Het Zanddepot ligt midden in de kleipolder en is een natte cel met rietvelden, plas-drasgebied en omsloten door bos. Dat zorgt voor een afwijkende flora en fauna t.o.v. de kleipolder in de omgeving. Tussen het riet en op drassig veld zijn deze tijd vaak (riet)orchideeën te zien. De rose-paarse kleuren zijn een prachtig contrast in de omgeving. En er valt nog genoeg te ontdekken aan natuur, in de lucht, onder het hout of op het water.

Fotobijlage: Gevlekte Orchidee Toos Brink

%d bloggers liken dit: