POMPEN EN MALEN MET STOOMGEMAAL ‘VIER NOORDER KOGGEN’, ontdek de geheimen van het oude stoomgemaal!

image

Nationale Molen- en Gemalendagen 12 en 13 mei

Tijdens dit weekend draaien niet alleen de wieken van traditionele molens, maar ook gemalen openen hun deuren en kunnen bezoekers een indruk krijgen van de waterhuishouding in ons land. Waterafvoer is van levensbelang, bemaling en gemalen zijn daarbij onmisbaar. Bij het Stoommachinemuseum gaan we pompen en malen met ons stoomgemaal ’Vier Noorder Koggen’.

Er zijn dit weekend diverse maaldemonstraties met de oorspronkelijke pompinstallatie van het gemaal. Deze heeft een capaciteit van 450.000 liter water per minuut! Het gemaal heeft tot 1975 meer dan 100 jaar actief dienst gedaan. Het heeft er voor gezorgd dat de Westfriezen droge voeten hielden. Pompen en malen met het gemaal, dat doen we niet vaak! Een unieke belevenis om eens mee te maken. Ook kunnen (jonge) bezoekers met de watertafels van Poldermuseum het Grootslag Andijk ontdekken hoe land drooggemalen wordt.

Museumrondvaart door het Land van Water en Stoom.

Tijdens de Nationale Molen-en Gemalendagen biedt het museum een Water & Stoom-arrangement aan voor een zeer aantrekkelijk tarief. Voor slechts € 12,50 voor volwassenen en € 10,- voor jongeren tot 18 jaar kunnen bezoekers deze dagen het museum bezoeken en een vaartocht van 1 uur en een kwartier maken door het gebied tussen Medemblik, Opperdoes, Onderdijk, Oostwoud en Wervershoof. Een voorouder van schipper Rob Smak was molenaar van 1 van de 24 molens die de polder droogmaalden voordat het stoomgemaal in gebruik genomen werd. Zowel op zaterdag als zondag vertrekken er vanaf het museum rondvaarten om 13.00  en 14.30 uur. Per vaartocht kunnen maximaal 20 passagiers mee. Reserveren is gewenst op 0227-544732 of per e-mail communicatie@stoommachinemuseum.nl . Indien er nog plaatsen over zijn kunnen bezoekers ter plekke een combinatiekaartje kopen.

Superstoomdagen:

Tijdens de Gemalendagen worden ook de machines buiten in de machinetuin onder stoom gebracht. In de binnenhaven van het museum ligt de kolengestookte emmerbaggermolen ‘Vooruit’ onder stoom. Neem een kijkje in het interieur, je staat versteld hoe de bemanning vroeger leefde en werkte.

Nederlands Stoommachinemuseum
Oosterdijk 4, 1671 HJ Medemblik
Telefoonnummer: 0227 544732
http://www.stoommachinemuseum.nl
Openingstijden: dinsdag t/m zondag 10 uur tot 17 uur.
In schoolvakanties ook op maandag geopend.
Toegangsprijzen:
Jongeren (4-18 jaar) € 5,00
Volwassenen € 7,50
Museumjaarkaarthouders Gratis

image

Advertentie
%d bloggers liken dit: