IVN Westfriesland: Moederdagvaartocht | Terugkeer zomervogels

image

Moederdagvaartocht

Kom mee in de boot op Moederdagzondag 13 mei voor één vaartocht van ca. een uur. Pieter en Frieda vertellen over de geschiedenis van West-Friesland, het ontstaan van het Streekbos en de flora en fauna.

Verzamelen bij IVN in het Streekbos Paviljoen om 14.00 uur. Kosten € 2,50 volwassenen en € 1 voor kinderen. Tijdige opgave is nodig bij Pieter Karel op 06 53259822 om teleurstelling te voorkomen.

De mooiste tijd van het jaar op het water? Als het om jong leven gaat wel, want tussen de overgang van water en land valt er veel te zien: jonge eendjes en meerkoetjes voelen zich veilig tussen het riet, op zoek naar voedsel en verstopt voor hun vijanden. Jonge fuutjes op de rug van hun ouders laten zich voeren met verse visjes. De waterplanten ontplooien zich uit hun winterslaap diep in de modder. De eerste boerenzwaluwen laten zich weer zien. Genieten van het totaalplaatje: het frisse groene Streekbos.

Foto Instappen bij het boothuis: Toos Brink

image

Terugkeer zomervogels

Ze komen uit verre oorden om hier te broeden, veelal zijn het insecteneters en soms zijn ze geringd zodat je kan nagaan waar ze vandaan komen.

IVN adviseert deelnemers daarom een verrekijker mee te nemen voor de vogelexcursie op Moederdag 13 mei. Aanvang vogelexcursie 9.00 uur bij het Egboetje, Liederik 15, 1678 JC Oostwoud, afslag Hauwert. Pas schoeisel aan bij nat weer!

Drukste tijd van het jaar
Op de grens van water en bos is er altijd vogelleven te zien en te horen. Broedvogels boven, en op het water, ze hebben jongen en insecten vullen de hongerige vogelbekjes. Maar een ekster, kiekendief en torenvalk zijn echte zichtjagers en dus overdag actief en niet vies van een jong vogeltje. Zet de zintuigen op scherp en laat je verrassen tijdens de wandeling van ruim een uur langs water en bos bij het Egboetswater.

Foto Boerenzwaluw ouder en jong: Toos Brink