IVN: Lentegroene bomen | Egels van De Bonte Piet

image
Natuur nodigt uit om te ontdekken in het voorjaar. Al die tinten groen! Wandel mee met twee IVN-gidsen op zondag 15 april langs ontluikende bomen en bloeiende struiken in Het Streekbos. Start van deze gratis bosexcursie voor volwassenen en grotere kinderen is om 14.00 uur bij IVN Streekbos Paviljoen in Bovenkarspel.

Bomen herkennen in het voorjaar is een uitdaging, want geen boom is gelijk. Maar door te letten op het silhouet leert men verschillende bomen ontdekken, evenals de vormen en kleuren van knoppen en bladeren. Door middel van zoekopdrachtjes wordt men naar de juiste boom geleid op de zoekkaarten. Het nut, het ‘ziek en zeer’ van bomen en sommige specifieke kenmerken komen tijdens deze wandeling van ongeveer anderhalf uur aan bod. Want over bomen raakt men nooit uitgepraat.

Fotobijlage: Ontluikend groen Toos Brink

Egels van De Bonte Piet

image

Zondag 15 april is het vanaf 13.00 uur egeltjesmiddag voor jong en oud bij IVN in Het Egboetje in Oostwoud, gelegen in het gelijknamige Egboetswater (afslag Hauwert). Deze gezinsactiviteit is gratis maar een vrijwillige bijdrage is zeer welkom. Marian Torenbeek van Vogel- en Dierenopvang De Bonte Piet uit Midwoud komt vertellen over de verzorging en leefwijze van egels. Daarna worden de herstelde egels uitgezet in het Egboetsterrein.

Egels behoren tot de beschermde beesten; men mag ze niet als huisdier gaan houden. Ze kunnen worden geholpen met een winterverblijf. Parasieten, fout voedsel, verstedelijking en verkeer vergen de meeste slachtoffers. Egels kunnen goed zwemmen maar zorg bij de vijver voor een plankje voor de egel om er uit te klimmen. Het zijn nuttige nachtdieren die slecht zien maar goed ruiken en smakkend en snuivend hun kostje bij elkaar scharrelen, vooral slakken en insecten.

Foto Prikegel: Ria de Graaf image

%d bloggers liken dit: