Advertenties

Donderdag 29 maart, eerste raadsvergadering nieuwe gemeenteraad gemeente Medemblik

image
Donderdag a.s. wordt de nieuw gemeenteraad geïnstalleerd. Raads- en commissieleden leggen dan een eed af of doen een belofte waarna zij formeel zijn geïnstalleerd tot raads- of commissielid. Ook worden de voorzitters en de vicevoorzitters gekozen, alsmede de vicevoorzitter van de raad. Tenslotte worden de leden van de auditcommissie beëdigd.

Ook zal de raad zich uitspreken over het resultaat van de verkiezingen. Daarin wordt min of meer prijsgegeven welke kant het op gaat met de gemeente.

imageCoalitie
Uiteindelijk moet er een coalitie komen, bestaande uit meerdere partijen zoals we eerder schreven. De meest voor de hand liggende coalitie is die van VVD 6, CDA 6, GemBel 5 en PvdA 2 (samen 19 zetels). De oppositie bestaat dan uit de rest van de raad. Dan wordt ook duidelijk welke partijen de wethouders zullen leveren en wat hun portefeuilles zullen zijn. Komt er een raadsprogramma of toch een coalitieprogramma? De tijd zal het leren, voor dit moment is het aan de VVD als grootste partij om een coalitie te formeren. Fractievoorzitter Mark Raat (foto) gaf al eerder te kennen zo snel mogelijk een coalitie op poten te willen zetten en daar geen weken voor uit te trekken.

Advertenties