IVN: Paaskuikens op bezoek!

image
Op 2 april (2 e Paasdag) laat Kinderboerderij SKIK uit Hoogkarspel pas uitgekomen kip- en kwartelkuikentjes zien bij IVN West-Friesland in het Streekbos Paviljoen. De door-lopende kuikenvoorstelling is van 14.00 – 16.00 uur in de bovenzaal.

De ‘nepkraamkamer’ oftewel de broedmachine met warmtelampen, moet wel voldoen aan de vereiste temperatuur en vochtigheid voor de kuikens om het uitkomen te laten slagen.

Hoe dat SKIK is gelukt is zeker de moeite waard om te bekijken. Bezoekers kunnen aan een quiz meedoen en de film “Hoe een kuiken uit het ei kruipt”.gaan zien. En de SKIK- en IVN-gids vertellen ieder hun eigen verhaal over ‘de kip en het ei’. De soorten eieren, kippen, het broedproces, gedrag, wat ze eten en hoe een ei er van binnen uit ziet. De activiteit is gratis, maar een gift is welkom.

Eitand
Voor iets dat zo weinig weegt, is de schaal van een ei uitzonderlijk stevig. Kipkuikens doen er wel 24 uur over om met hun eitand door deze barrière heen te breken. Later breekt de eitand af. Sommige jonge vogels zijn hulpeloos en voor hun voedsel afhankelijk van de ouders. Kipkuikens echter niet, die kunnen zich binnen een paar uur zelf redden en binnen een paar weken al fladderen.

Foto: Groen zorgt voor voedsel en dekking bij gevaar. Toos Brink

%d bloggers liken dit: