Advertenties

IVN West-Friesland: Waterberging De Skôot Opperdoes | Groene tuinen

Scholeksters 25-3-18
Zondag 25 maart biedt IVN West-Friesland de mogelijkheid bezoekers de natuurwaarden te laten ontdekken van de waterberging bij Opperdoes. Deelname is gratis maar een vrijwillige bijdrage is welkom. De start van de wandeltocht is om 13.00 uur op parkeerplaats Koningspad, zijweg Zwarteweg in (noord) Opperdoes. Trek laarzen of stevige schoenen aan om dit gebied te betreden.

Bosmanmolen 25-3-18

Het 10 ha grote gebied wordt beheerd door het Landschap Noord-Holland. IVN-gids Jan Flink neemt de oude situatie en ‘de voor en tegens’ mee in zijn verhaal. De historische waarde van de Bosmanmolens die voor de bemaling zorgen komen ook aan bod. De eerste weidevogels (Kieviten, Tureluur en Grutto’s) zijn inmiddels weer gearriveerd. Om ze niet te verstoren wordt een verrekijker aangeraden. Het IVN heeft er eventueel een beschikbaar.

Om de door verstedelijking overtollig regenwater goed op te kunnen vangen en te verwerken zijn er de afgelopen jaren op diverse plaatsen in West-Friesland nieuwe waterbergingen aangelegd. Vaak gaat het om agrarisch land dat nu onder (regen)water staat en veel (water)vogels aantrekt door de wormen, insecten of kleine visjes. Ook doortrekkers onderweg van Afrika naar het hoge noorden zoals Groenpootruiter, Houtsnip of Bokje zijn hier met een beetje geluk te zien.

Foto Bosmanmolen en Scholekster Toos Brink


Groene tuinen

Gehakkelde en Atalanta 25-3-18
Tegels eruit, groen erin. Makkelijk gezegd, maar hoe? Sander Hoogland, hovenier van Floridus Tuin & Groen geeft groene tips tijdens een inloopmiddag op zondag 25 maart bij IVN West-Friesland. Van 14.00 – 16.00 uur staat milieuvriendelijk tuinieren in de belangstelling in het Streekbos Paviljoen in Bovenkarspel.

Belastingvoordeel voor tegelloze tuinen? Dat zou mooi zijn. Maar als je geen groene vingers hebt en niet te veel tijd in de tuin wilt steken, hoe leg ik dan een (kleine) onderhoudsvriendelijke tuin aan? Met struiken en planten die ook groen blijven in de winter. En bloeiend groen als snoepgoed voor insecten, zoals vlinders en bijen. Gratis leuke adviezen van een ervaren tuinman die op veel vragen een antwoord weet.

Fotobijlage Vlinderstruik: Toos Brink

Advertenties