UPDATE | Zeer grote uitslaande brand in Zwaag | Gebouwbrand Grootebroek

imageZwaag | APB – Brandweerkorpsen uit Hoorn en omliggende gemeenten bestrijden momenteel sinds 18:55 uur een brand aan de Factorij in Zwaag, in een hal waar tenten worden gefabriceerd (Karsten Tenten). Bj de brand komt veel rook en asbest vrij.

De Veiligheidsregio adviseert omwonenden om ramen en deuren dicht te houden en de ventilatie uit te zetten. Ook wordt uitdrukkelijk gevraagd aan de bevolking om niet te komen kijken bij de brand.

Op Twitter zijn spectaculaire filmbeelden te zien die met een drone zijn gemaakt. Korpsen uit de gemeente Medemblik en Enkhuizen staan de brandweer in Hoorn bij in de bestrijding van de brand.

De brand is inmiddels opgeschaald naar een ‘compagnie brand’, wat inhoudt dat er veel blusvoertuigen nodig zijn om de brand onder controle te krijgen.

UPDATE: Korpsen uit Noord-Holland Noord worden ingezet om de korpsen die van meet af aan de brand bestrijden af te lossen. Het gaat om de korpsen in Langedijk, Heerhugowaard, Heiloo en andere gemeenten. Ook in de ambulancedienst ingezet.

Bij de brand is asbest vrijgekomen. Uit onderzoek blijkt dat in de directe omgeving van Karsten Tenten als gevolg van het incident asbesthoudend materiaal is neergekomen. Vannacht is een speciaal bedrijf begonnen met het schoonmaken van het gebied. Hierdoor zijn de openbare wegen weer grotendeels begaanbaar.

Gebied binnen de gele lijn nog niet vrijgegeven

imageDe gemeente Hoorn meldt dat er helaas ook asbest terecht gekomen op diverse daken en terreinen van omliggende panden. Het gaat om het gebied binnen de gele lijnen op het onderstaande kaartje. Staat uw pand in het gele gebied? Dan mag u nog niet uw pand in en kunt u dus ook niet open.

Uw perceel is nog verontreinigd met asbesthoudend materiaal. Ook op de daken ligt waarschijnlijk nog asbest. Pas na inventarisatie en reiniging door een gecertificeerd bedrijf kunt u uw pand weer betreden. Dit kunt u zelf regelen met uw eigen verzekeraar. Uw claim wordt vervolgens doorgestuurd naar de verzekeringsmaatschappij van Karsten.

Voor meer informatie kunt u zich melden bij de afzetting, of bellen met telefoonnummer 06 52561767 Zie voor meer informatie de website van de gemeente Hoorn..


Gebouwbrand Grootebroek

Aan de Habijt in Grootebroek is vanavond brand uitgebroken. De brandweer van Stede Broec / Bovenkarspel is om 22:28 uur ingezet en een hoogwerker van het korps Zaanstreek/Waterland omdat die van Enkhuizen is ingezet in Zwaag.

Later meer

%d bloggers liken dit: