Actiegroep tegen laagvliegen boven Andijk gaat naar Den Haag

AVC 20171230 012 235
ANDIJK – De actiegroep tegen laagvliegroutes boven Andijk gaat dinsdag 13 maart naar Den Haag om een petitie aan te bieden. Na deze gebeurtenis wordt om 19.00 uur een stille tocht ‘Het einde van de stilte in Andijk’ gehouden, die begint bij Mariska’s Corner, Middenweg 57 in Andijk.

“We zijn blij dat de bouw van Lelystad Airport een jaar is uitgesteld”, vertelt Maria Weeber, lid van de actiegroep. “Minister Cora van Nieuwenhuizen zei dat ze het advies van de MER zal opvolgen. Dat is het nieuwe onderzoeksrapport over geluid- en milieuoverlast van vliegroutes van Lelystad Airport. Voor ons in West Friesland is de nieuwe MER niet echt een goede verandering.

De route en het geluidsoverlast in Andijk; het luchtverkeer moet onder het verkeer van Schiphol vliegen vanuit lelystad Airport, via Espel over het IJsselmeer, dus ze blijven op 1.800 meter hoogte. Bij Andijk stijgen ze en dat geeft 70 decibel aan geluid. Wanneer het militaire oefengebied (TRA10) niet actief is, klimmen de vliegtuigen snel en vliegen ze hoog boven het dorp. Maar 120 dagen per jaar is het TRA10 actief, dus die dagen is geluid- en milieuoverlast boven Andijk. Ook het vertrekkende verkeer naar Groot Brittanie over Andijk en dat geeft meer geluidsoverlast dan inkomend verkeer.

De werkgroep tekende protest aan en gaf aan dat het vliegverkeer wel over de afsluitdijk kan vliegen of lager dan West-Friesland. Dat protest zien we terug in de nieuwe MER. Alleen, we hebben er niet veel aan. Hoger bij de Afsluitdijk kan niet, daar zijn ook militaire oefeningen en lager kan ook niet, daar is Schiphol de baas. Dus: we gaan naar de Tweede Kamer in Den Haag en overhandigen daar een petitie. Wie gaat er mee? Opgave bij maria.weeber@me.com.”