Advertenties

Activiteitenoverzicht IVN West-Friesland april t/m juni 2018

image
imageIVN West-Friesland presenteert de activiteitenkalender lente 2018, april t/m juni. Met veel buitenactiviteiten voor iedereen in de regio. Kom eens kijken! Onze kennis van de natuur willen we graag uitdragen via interessante wandelingen o.l.v. ervaren  IVN-gidsen, maar ook organiseren we educatieve vaartochten, lezingen en leuke natuuritems voor kinderen. 

De fluisterboot Wilskracht vaart in de periode van april t/m oktober door de waterrijke polder van het Grootslag of De Weelen en is te huur voor groepen. (zie www.ivn-westfriesland.nl/vaarexcursies) Maak eens een wandeling over het Natuurpad in het Egboetsterrein of bezoek het Ecoproject met het insectenhotel in het Streekbos (zie foto).

Ze worden onderhouden door onze vrijwilligers die hier veel tijd in steken. Beide terreinen zijn op een natuurlijke manier ingericht om zoveel mogelijk soorten insecten, vogels en andere dieren waar te kunnen nemen en bezoekers zo kennis te laten maken met ‘gewone’ natuur. Het verveelt nooit!

Maandag 2 april – 2e Paasdag

Gezinsactiviteit: Paaskuikens op bezoek
Kom kijken naar de uitgebroede kip- en kwartelkuikens van Kinderboerderij SKIK die te bewonderen zijn bij IVN in het Streekbos Paviljoen. Met een film, quiz en informatie “Over de kip en het ei” vanaf 14.00 uur.

Zondag 8 april

Kinderactiviteit: Lente in het Egboetswater
Wandeling over natuurpad in lentetooi. Start om 13.00 uur bij het Egboetje, Liederik 15, 1678 JC Oostwoud, afslag Hauwert. Laarzen aanbevolen.

Zondag 8 april

Gezinsactiviteit: Egels te kijk

Bewonder de egels van De Bonte Piet en ga samen het Streekbos in om ze vrij te laten. Start 14.00 uur met informatie over herkomst, voedsel en verzorging van egels bij IVN in het Streekbos Paviljoen.

Zondag 8 april

Kinderactiviteit: Lente in het Egboetswater

Het frisse groen barst los. Ga-je-mee-wandeling over het natuurpad in lentetooi. Hoor de vogels! Start om 13.00 uur bij het Egboetje, Liederik 15, 1678 JC Oostwoud.

Maandag 9 april

Volwassenenactiviteit: Inventarisatie Egboetswater

Meehelpen flora en fauna te onderzoeken en in kaart brengen. Aanvang 13.00 uur bij het Egboetje, Liederik 15, 1678 JC Oostwoud, afslag Hauwert. Informatie Ria de Graaf 06 40392703.

Zaterdag 14 april

Volwassenenactiviteit: Inventarisatie Streekbos

Samen zie je meer, kom meekijken en vastleggen. Verzamelen om 9.00 u – start 9.30 u en tot de middag inventariseren. Info Hans Verhoeven 06 18903922.

Zondag 15 april

Gezinsactiviteit: Egels van de Bonte Piet

Na uitleg over het egelleven zullen de opvangegels worden uitgezet tijdens de wandeling door het Egboets-terrein. Start 13.00 uur bij het Egboetje, Liederik 15,1678 JC Oostwoud, afslag Hauwert.

Zondag 15 april

Gezinsactiviteit: Lentegroene bomen

De bomen lopen uit na hun ‘winterslaap’ en er valt veel bijzonders over bomen te ontdekken tijdens een wandeling o.l.v. IVN-gidsen. Aanvang 14.00 uur bij IVN in het Streek-bos Paviljoen.

Zondag 22 april

Gezinsactiviteit: Ontdek de lente in het Zanddepot

Wandeling door afgesloten natuurgebied met bijzondere flora, fauna en historie. Verzamelen om 14.00 u bij de poort van SBB, Dijkgraaf Grootweg/Grootslagweg Andijk. Advies: stevige schoenen of laarzen aandoen.

Zondag 22 april

IVN 2e hands Boekenmarkt

Boekenkoopjes voor groot en klein van 12.00 – 16.00 uur in de ontvangstruimte van het Streekbos Paviljoen. Boeken over? Afgeven bij IVN-balie of bel 06 18724402 of 06 52618372 om uw boeken op te laten halen.

Dinsdag 24 april

Lezingavond: Vlinders in voor- en tegenspoed

De insectenwerkgroep van de KNNV afd.Hoorn inventariseert en fotografeert de vlinders in de regio. Maak kennis met de mooiste soorten. Aanvang fotolezing 20.00 uur in de Bovenzaal van het Streekbos Paviljoen. Kosten € 2,- p.p.

Zaterdag 28 april

Gezinsactiviteit: Bloesemwandeling

Bloeiende fruitbomen bij Fruitkwekerij ’t Keetje aan de Kadijkweg 65a, 1614 MA Lutjebroek. Om 11.00 uur start de rondleiding langs bloeiende peren-, pruimen-, kersen- en de iets latere appelbomen. Kosten € 2,- p.p. Vooraf aanmelden via 0228 562894.

Zondag 29 april

Gezinsactiviteit: De slijmerds van het Streekbos

Op pad met insectenkenner Theo Neefjes en zijn verhalen over huis- naakt- en waterslakken. Aanvang 14.00 uur in het Streekbos Paviljoen.

Zondag 29 april

Gezinsactiviteit: Voorjaarswandeling Egboetswater

Rondwandeling olv IVN-gids naar de bollen, bijen, beestjes en stinzenplanten in de omgeving van het Egboetje, Liederik 15,1678 JC Oostwoud, afslag Hauwert. Er valt veel te zien onderweg, start 13.00 uur.

Zondag 6 mei

Volwassenenactiviteit: De Suyderbraeck Scharwoude

Een prachtige wandelexcursie vol natuur en historie. Advies: trek stevige schoenen en een lange broek aan. Verzamelen om 14.00 uur op Zesstedenweg 20, 1634 DN Scharwoude. Opgave/informatie bij Janny Wilkie 0229 243562 of j.wilkie@ivn-westfriesland.nl

Zaterdag 12 mei

Volwassenenactiviteit: Inventarisatie Streekbos

Help mee om de flora en fauna in kaart te brengen. Verzamelen om 9.00 u – start 9.30 u en tot de middag inventariseren. Info Hans Verhoeven 06 18903922

Zondag 13 mei

Gezinsactiviteit: Verrassende Moederdagvaartocht

Verzamelen om 14.00 uur bij IVN in het Paviljoen. De fluisterboot vaart via de Kerkesloot door omgeving Streekbos. Onderweg aandacht voor flora, fauna en geschiedenis van West-Friesland. Opgave Pieter Karel,

06 53259822, kosten € 2,50 volw. / € 1,- per kind.

Zondag 13 mei

Gezinsactiviteit: Terugkeer zomervogels

Vroeg uit de veren richting Egboetje,Liederik 15,1678  JC Oostwoud. Want om 9.00 start de wandeling door het terrein met een boeiend verhaal van de gids over alles wat vliegt, zingt en broedt. Laarzen aanbevolen.

Maandag 14 mei

Volwassenenactiviteit: Inventarisatie Egboetswater

Meehelpen flora en fauna te onderzoeken en in kaart  brengen. Aanvang 13.00 uur bij het Egboetje, Liederik 15, 1678 JC Oostwoud, afslag Hauwert. Informatie Ria de Graaf 06 40392703.

Zondag 20 mei 1e Pinksterdag

Gezinsactiviteit: Lammetjes op de boerderij

Open Stal van 11.00 – 17.00 uur op de biologische boerderij Schapenstreek, De Gouw 57a, 1614 MB Lutjebroek. Al eens schapenmelkijs geproefd? Let op: eenrichtingsverkeer voor auto’s.

Zondag 27 mei

Volwassenenactiviteit: Het Drachterveld Blokker

Mooi landelijk gebied met waterberging en gunstige oeverzwaluwwand in oud zeekleigebied. De rondwande-ling o.l.v. IVN-gidsen start om 14.00 uur op het Wijzenddijkje bij het hek Drachterveld. Per auto afslag Noorderdracht Blokker (bij de molen).

Zondag 27 mei

Gezinsactiviteit: Medicinale kruiden / eetbare planten

Annet van Tweel en Yvonne Komen zijn twee ervaren kruidenkundigen die advies geven over ‘goed groen’ in het Streekbos. Start wandeling 14.00 uur vanuit het IVN in het Streekbos Paviljoen.

Zondag 3 juni

Gezinsactiviteit: Varen met verhalen

Verzamelen om 14.00 uur bij IVN in het Paviljoen. Met de Wilskracht varen en luisteren naar verhalen  over historie en natuur. Aanmelden bij Jan Kok via 0228 511630, kosten € 2,50 p.p./€ 1,- per kind.

Zondag 3 juni

Gezinsactiviteit: Orchideeën in het Zanddepot

Wandeling door afgesloten natuurgebied met

bijzondere orchideeën. Verzamelen bij poort SBB, Dijkgraaf Grootweg/Grootslagweg Andijk om 14.00 u. Twee IVN-gidsen vertellen over deze bijzondere bloem met zijn schoonheid en symboliek.

Zaterdag 9 juni

Volwassenenactiviteit: Inventarisatie Ecoproject

Help mee om de flora en fauna in kaart te brengen. Verzamelen om 9.00 u – start 9.30 u en tot de middag inventariseren. Info Hans Verhoeven 06 18903922.

Zaterdag 9 juni Landelijke IVN Slootjesweekend

Gezinsactiviteit: Waterdiertjes vangen

Kinderen en ouders genieten van deze leuke activiteit: met een schepnet wonderlijke beestjes vangen. Gidsen met boeiende kennis over de visstand helpen een handje. Start om 13.00 uur bij het Egboetje, Liederik 15, 1678 JC Oostwoud.

Zondag 10 juni

Open Dag Waterrecreatie en Sport Streekbos

Watersport- en survivalactiviteiten rond de plas van 11.00-16.00 uur door allerlei (sport)organisaties.  Gratis varen met de IVN-fluisterboot vanaf 13.30 uur. Daarna op gezette tijden, zie de klok bij de steiger (naast IVN – rechts van het Streekbos Paviljoen. De vaartocht door het Streekbos duurt ongeveer een half uur.

Waterdiertjes vangen in de supersloot van het Streekbos met schepnet, loepjes en zoekkaarten. Doe mee met de landelijke actie IVN Slootjesweek-end. Verzamelen om 14.00 of 15.00 uur bij IVN in Streekbos Paviljoen, van daaruit samen wandelen naar visplaats.

Maandag 12 juni

Volwassenenactiviteit: Inventarisatie Egboetswater

Meehelpen de flora en fauna onderzoeken en in kaart brengen. Aanvang 13.00 uur bij het Egboetje, Liederik 15, 1678 JC Oostwoud, afslag Hauwert. Informatie Ria de Graaf 06 40392703.

Woensdag 13 juni

Gezinsactiviteit: Bijen houden en insecten bekijken

Luister naar de kennis van imker Willem Nijhuis over zijn bijen(kasten) en wandel mee met IVN-gids Henk Lanting over het verrassende natuurpad. Start 13.00 uur bij het Egboetje, Liederik 15, 1678 JC Oostwoud.

Zondag 17 juni

Gezinsactiviteit: Zijn slangen enge dieren?

Cool en bijzonder zijn ze wel de Boa constrictor en de rattenslangen die te bewonderen zijn bij IVN in het Streekbos Paviljoen. Start 14.00 uur informatiemiddag over de verzorging en leefwijze van deze ‘koudbloedige dieren’.

Zondag 17 juni Landelijke biologische boerderijdag

Gezinsactiviteit: Vaderdagvaartocht en naar de boer

Open stal en winkel van 11.00 – 17.00 uur op de biologische boerderij Schapenstreek, De Gouw 57a, 1614 MB Lutjebroek. Vanaf 13.00 uur vaartochten met IVN-fluisterboot door waterrijk De Weelen. Historie vaarpolder en alles wat zwemt, groeit en bloeit langs de vaarroute.

Opgave Gé Kenter 06 55733077. Kosten vaartocht: € 2,50 p.p./ € 1,- per kind. Let op: eenrichtingsverkeer voor auto’s.

Zondag 24 juni

Gezinsactiviteit: De bij en wij

Imker Baldi Dekker kan smakelijk vertellen over nut en noodzaak van het houden van bijen. Gaat het goed met de bijen en als wij de honing eten, wat eten de jonge bijen dan? Vraag het allemaal. Aanvang 14.00 uur bij IVN in het Streekbos Paviljoen.

Advertenties