Het weer in Andijk: Ergste koude achter de rug

imageAfgelopen nacht zakte de thermometer naar -6.2 °C maar vandaag lijkt het erop dat we in de middag boven het vriespunt uitkomen, maar doordat de wind nog steeds vanuit het oosten komt en boven het IJsselmeer weer wat afkoelt kan het kouder aanvoelen. Maar ook de windkracht neemt vandaag af naar 3 Bft en dat betekent dat we de ergste koude hebben gehad. Dat wordt ook min of meer bevestigd door een dalende luchtdruk 997.8 hPa waardoor er ruimte komt voor een isolerende laag wolken wat een gunstige invloed heeft op de temperatuur. Dat brengt wel met zich mee dat in de loop van de dag de kans toeneemt op neerslag.

image

De maximumtemperatuur loopt uiteen van -1°C in het uiterste noorden tot +5°C in het uiterste zuiden, in Zuid-Limburg mogelijk +7°C. De oostenwind is matig, in het Waddengebied en op het IJsselmeer (vrij) krachtig. Van het zuiden uit draait de wind in de avond langzaam naar het zuidoosten.

Vanavond en in de nacht naar zondag trekt een gebied met lichte neerslag van zuidwest naar noordoost over het land. In het zuiden is dit wat lichte regen of motregen, maar verder naar het noorden toe is er ook kans op ijzel of ijsregen. Plaatselijk kan het dus glad worden door bevriezing van natte weggedeelten of ijzel. Later in de nacht kan er in het noorden en noordoosten ook wat sneeuw vallen. De minimumtemperatuur loopt uiteen van -4°C in het noordoosten tot iets boven het vriespunt in het zuiden. De zuidoostelijke wind is zwak tot matig, in de kustgebieden af en toe vrij krachtig.

De eventuele gladheid zal in de loop van zondagochtend verdwijnen. Verder zijn er overdag dan perioden met zon en is het overwegend droog. In de namiddag en avond gaat het van het zuidwesten uit regenen. Het wordt beduidend zachter met maximumtemperaturen van 4°C op de Wadden en de randen van het IJsselmeer tot 11°C in het zuidoosten. De zuidoostenwind is overwegend matig. (Bron: KNMI)

Beeld Windy.com