Advertenties

Uilen en braakballen – Help mee met natuuronderzoek | Jacht en bescherming

image

image
Het IVN West-Friesland organiseert in samenwerking met Landschap Noord-Holland een leuke en leerzame pluisavond voor volwassenen én kinderen op woensdagavond 28 februari. Inloop vanaf 18.30 uur – 21.30 uur in de bovenzaal van het Streekbos Paviljoen, Veilingweg 21a, 1611 BN Bovenkarspel.

Landschap Noord-Holland werkt aan een systematisch onderzoek naar kleine zoogdieren in onze provincie.

Omdat kerkuilen zeer honkvast zijn en veel van deze diertjes eten, gaan we in hun uilenballen op zoek naar skeletjes van hun prooien. Op deze manier kan met een zekere nauwkeurigheid worden bepaald hoeveel en welke zoogdiertjes er in een gebied te vinden zijn. Kijk eens op www.uilenballenpluizen.nl voor meer informatie.

Het is gemakkelijk om mee te doen. Ervaring is niet vereist, enthousiasme wel.

Voor de pluizers is er koffie, thee of limonade, en uiteraard uilenballen en determinatiemateriaal. Neem een oude tandenborstel mee en eventueel een loep en pincet. Onder het pluizen wordt informatie verschaft over het onderzoek tot nu toe, en hoort u meer over uilen en zoogdiertjes.

Foto’s Restant: Hans Verhoeven


image

Jacht en bescherming

Volwassenen die meer willen weten over jagen in het algemeen en het wildbeheer in Nederland kunnen op zondag 4 maart een gratis informatiemiddag over de jacht bijwonen. Lokale jagers vertellen erover om 14.00 uur bij IVN West-Friesland in de Bovenzaal van het Streekbos Paviljoen.

Mensen jagen al sinds zij op aarde zijn. Het ambacht van jager/verzamelaar beleeft een ware opleving in de 21ste eeuw. Tegenwoordig is jagen aan zeer strikte regels gebonden. De consument zoekt vaker in de schappen naar verantwoord, biologisch of uit de natuur geoogst voedsel. Maar wie oogst nu dit voedsel uit de natuur. Wat beweegt mensen om te gaan jagen, mag je met plezier jagen, mag jagen en voedsel bereiden een hobby zijn of moet je dit over laten aan professionals? Maar wie is dan die jager en wat is het verschil met een professional? Met welke gedachte jagen/oogsten de jagers?

De jagers geven eerst een inleiding over het hoe en waarom van de jacht en geven ruim de gelegenheid voor discussie en vragen over de jacht, het waarom, voor of tegen, de alternatieven, tradities en gebruiken.

image

Foto’s IVN West-Friesland

Advertenties