Landelijke sterrenkijkdagen bij Volkssterrenwacht Orion op 24 en 25 februari

image

Volkssterrenwacht Orion zet in het weekend van zaterdag 24 en zondag 25 januari 2018 zijn deuren open voor publiek; publiek, zowel jeugd als volwassenen, is van harte welkom tijdens deze 42-ste Landelijke Sterrenkijkdagen! Bezoekers kunnen zo op informele wijze kennis maken met de wereld van sterren en planeten en met de leuke hobby sterrenkunde. Orion is open op zaterdag 24 februari van 19 – 22 uur en zondag 25 februari van 13 – 17 uur.

De telescopen in de koepelruimte hebben een aantal maanden stilgestaan, maar gelukkig draaien ze weer!

Publiek kan door deze giga grote telescopen in de koepelruimte naar het heelal gluren; bij helder weer op de kijkavond is de maan met zijn kraters te zien! En er kan ook met eigen camera of mobiele telefoon via de telescoop door bezoekers een foto van de maan gemaakt worden: hoe leuk is dat?

Op het dakterras van Orion staan ook een aantal telescopen opgesteld, waar publiek bij helder weer doorheen kan kijken naar de maan, sterrenhopen zoals de Plejaden, sterrennevels (waaronder de Orionnevel) en er wordt uitleg gegeven over sterrenbeelden.

Op beide dagen worden er in het planetarium presentaties met een speciale planetariumbeamer een aantal prachtige presentaties gegeven over het heelal en de ruimtevaart en wordt er een overzicht gegeven van sterrenbeelden. Ook kan er ingezoomd worden op de maan, planeten en de actuele sterrenhemel.
In de expositieruimte is er van alles te zien en te beleven over sterrenkunde, ruimtevaart en geologie (waaronder een mooie collectie meteorieten, mineralen, fossielen en dino-onderdelen);

image

Ook leuke doe-dingen zijn er voor de jeugd te doen zoals natuurkundige proefjes onder begeleiding van medewerkers van Orion en er wordt uitleg gegeven over de breking van het licht, statische elektriciteit en magnetisme; er kan gekeken worden door microscopen en een interactief reisje door het heelal maken via het grote touch screen behoort ook tot de mogelijkheden.

Op de zondagmiddag kan er dan bij helder weer naar de Zon en de zonnevlammen gekeken worden; de telescoop is dan voorzien van een speciaal zonnefilter.
Vrijwilligers van Orion zijn aanwezig om uitleg en informatie te geven.
De toegang voor de sterrenwacht en gratis; er hoeft ook niet van te voren te worden aangemeld.

Voor info kunt u terecht bij het secretariaat van Volkssterrenwacht Orion 06-48850445 en op www.volkssterrenwachtorion.nl Locatie van Volkssterrenwacht Orion is het Streekbos Paviljoen ( 1e verdieping van) aan de Veilingweg 21B in Bovenkarspel.

In het kader van deze landelijke sterrenkijkdagen, zijn sterrenwachten elders in het land ook open voor publiek ( zie www.knvws.nl ).

Beeldmateriaal: Orion volkssterrenwacht