Advertenties
  Advertenties
 • Statistieken...

  • 1,954,674 Bezoekers
 • Agenda Andijk e.o.

  • Oud papier 24 februari, 2018: 13:30 om 13:30 – 18:00 Andijk
  • Oud papier 10 maart, 2018: 13:30 om 13:30 – 18:00 Andijk
  • Oud papier 24 maart, 2018: 13:30 om 13:30 – 18:00 Andijk
  • Westfriezendag 5 september, 2018: 00:00 Andijk, 1619 Andijk, Nederland Bekijk het artikel Op deze dag steken West-Friezen de vlag uit!
  • Werelddierendag 4 oktober, 2018: 00:00 Andijk, 1619 Andijk, Nederland Een dag waarop de dieren in en buiten het huis centraal staan.
  • Andijk, sinds 1811 21 oktober, 2018: 00:00 Andijk, 1619 Andijk, Nederland Meer informatie over Andijk Tijdens de Franse bezetting werd Andijk bij keizerlijk decreet van 21 oktober 1811 een zelfstandige gemeente. Dat ging in op 1 januari 1812.
 • Buienradar

 • Volg de Dorpsraad Andijk op Twitter

 • Politie NH-N op Twitter

 • Veiligheidsregio Noord-Holland Noord

 • VID Verkeerinfo

 • NHD West-Friesland

 • Reacties…

  James van der Gulik op Raadgevend referendum Wet Inli…
  Marijke Aker op Volle zaal tijdens Andijker Po…
  brianbonckaertfotogr… op Servan Ott Fotografie: Drietee…
  Andijker Nieuws Net… op Dorpsraad Andijk: KPN-zendmast…
  Cees op Dorpsraad Andijk: KPN-zendmast…
  E.Hoogeveen op Dorpsraad Andijk: KPN-zendmast…
  noa belle op Jongetje om het leven gekomen…
  Anita op iPhone verloren op de Dij…
  James van der Gulik op Moeten we bang zijn voor de…
  𝕥𝕙𝕖𝕠 𝕙𝕖𝕣𝕓𝕠𝕥𝕤 👋 𝕥𝕙𝕖 𝕧… op Vrijwilligers gezocht voor het…
  𝕥𝕙𝕖𝕠 𝕙𝕖𝕣𝕓𝕠𝕥𝕤 👋 𝕥𝕙𝕖 𝕧… op Vrijwilligers gezocht voor het…
  Cees op Raadscommissie buigt zich vana…
  James van der Gulik op Enquête Hoogheemraadscha…
  Eef op GSM-mast geplaatst aan de Klei…
  James van der Gulik op Oplossing gemeente defecte str…
 • wordpress com stats
 • Voor uw smartphone

 • APB Andijker Nieuws on Twitter Counter.com
 • West-Friesland

  Abbekerk, Andijk, Avenhorn, Benningbroek, Berkhout, Blokker, Bovenkarspel, De Goorn, De Weere, Enkhuizen, Grootebroek, Grosthuizen, Hauwert, Hem, Hensbroek, Hoogkarspel, Hoogwoud, Hoorn, Lutjebroek, Medemblik, Nibbixwoud, Obdam, Onderdijk, Oosterblokker, Oosterleek, Opmeer, Oudendijk, Spanbroek, Ursem, Venhuizen, Wervershoof, Westwoud, Wognum, Zwaag, Aartswoud, Lambertschaag, Midwoud, Oostwoud, Opperdoes, Scharwoude, Schellinkhout, Sijbekarspel, Spierdijk, Twisk, Wadway, Wijdenes, Zuidermeer, Zwaagdijk, Zwaagdijk Oost, Zwaagdijk West
 • IP address
 • Flag Counter
 • Personen en onderwerpen waarover wij de afgelopen tijd publiceerden

  Personen en onderwerpen waarover wij de afgelopen tijd publiceerden

 • Rechten & Cookies

  © Alle rechten voorbehouden.

  Andijker Persbureau (APB) en Andijker Nieuws Net, 2009 - 2016. Nieuws van, over Andijk, over of door Andijkers en uit de (wijde) omgeving. Nieuws van alle dag.

  Cookies

  Deze website (Wordpress e.a.) gebruikt cookies voor analytische doeleinden: om het gebruik van deze website te analyseren. Er wordt bijgehouden hoeveel bezoekers deze site bezoeken en welke berichten er worden gelezen. Door gebruik te maken van deze website gaat u hiermee akkoord.

  Disclaimer

 • IOITL

 • Flag Counter
 • Advertenties

Kamerfracties SGP, CDA, GroenLinks en CU willen rolstoelvriendelijker OV op platteland – Kamervragen over toegankelijkheid buurtbussen dankzij brief GWT Medemblik

image“SGP, CDA, GroenLinks en CU willen rolstoelvriendelijker OV op platteland”, kopt het persbericht uit de Tweede Kamer dat in de mailbox verschijnt. Aanbieders van openbaar vervoer weigeren mensen in een rolstoel mee te nemen. Dat gebeurt vooral in dorpen, als rolstoelgebruikers willen overstappen van een gewone lijnbus naar een buurtbus. De redenering: een kleinere bus staat officieel te boek als auto. Daarmee vervalt de wettelijke plicht om iemand in een rolstoel te accepteren.

De Kamerfracties van de SGP, CDA, GroenLinks en CU vinden dit ongewenst, zeker omdat Nederland zich wil houden aan het VN-verdrag voor gehandicapten.

embleem-gwt-medemblik_thumbWet op het personenvervoer 2000
Aanleiding van deze Kamervragen is een brief van de Gemeentelijke Werkgroep Toegankelijkheid Medemblik (GWT Medemblik), een werkgroep van de Dorpsraad Andijk, waarin de kwestie uiteen wordt gezet inclusief de standpunten van de provincie Noord-Holland en van het College voor Rechten van de Mens in Utrecht: “Het werd duidelijk dat op dit punt de wet niet is aangepast op het VN-Verdrag, aldus Gerrit van Keulen, coördinator van GWT Medemblik. “Het gaat om openbaar vervoer, vervoer dus voor iedereen, maar de praktijk wijst anders uit. En juist op het platteland is het voor mensen met een beperking van groot belang dat ze overal aan mee kunnen doen, net als mensen zonder beperkingen. Daar hoort een goed toegankelijk openbaar vervoer ook bij. Buiten dat, de buurtbussen zijn aangepast op het vervoer van een rolstoelpassagier. En het gaat om mensen die zelfstandig kunnen reizen! Volgens het VN-Verdrag kan en mag er dan niets in de weg staan om dit te realiseren. Dat bleek dus niet het geval te zijn met de buurtbus, die wordt door de ‘Wet op het personenvervoer 2000’ niet gezien als bus maar als auto en dan zouden de regels van het VN-Verdrag niet van toepassing zijn. Dat zien de Kamerleden die nu vragen gaan stellen ook in. We zijn dan ook benieuwd wat de minister van VWS, Hugo de Jonge (CDA) en Cora van Nieuwenhuizen (VVD) van Infrastructuur en Milieu hiermee gaan doen.”

image
Tweede Kamer
Kees van der Staaij: “We vragen de verantwoordelijke bewindspersonen daarom om dit hiaat in de wet aan te passen, zodat mensen met een rolstoel voortaan altijd gebruik kunnen maken van de buurtbus.”

Vragen van de leden Van der Staaij (SGP), Ellemeet (GL), Dik-Faber (CU) en Von Martels (CDA) aan de ministers van VWS en I en W over de situatie dat het openbaar vervoer in de dorpen niet altijd toegankelijk is voor rolstoelgebruikers.

De vragen luiden:

1.Klopt de informatie dat rolstoelpassagiers die gebruik willen maken van het openbaar vervoer door een omissie in de wet- en regelgeving aangaande het openbaar vervoer geweigerd kunnen worden bij het overstappen van een gewone lijnbus naar een buurtbus, zélfs nu de buurtbussen volgens de Regeling toegankelijkheid van het openbaar vervoer verplicht geschikt zijn gemaakt om rolstoelpassagiers te kunnen vervoeren?[1]

2. Is de informatie correct dat de situatie zoals beschreven in vraag 1 veroorzaakt wordt doordat een buurtbus geen bus is in de zin van de Wet op de personenvervoer, maar een auto, en daardoor niet verplicht kan worden om rolstoelpassagiers te vervoeren?

3. Bent u het ermee eens dat het een onwenselijke situatie is als mensen in een rolstoel niet kunnen overstappen van een lijnbus naar een buurtbus, mede gelet op de verplichtingen zoals vastgelegd in het VN-verdrag voor rechten van mensen met een beperking?

4. Indien er inderdaad sprake is van een omissie in de wet, bent u dan bereid de genoemde omissie te repareren door de Wet op het personenvervoer aan te passen, zodat ook mensen met een rolstoel voortaan altijd gebruik kunnen maken van het openbaar vervoer in de buurtbus, buiten de stroom- of hoofdlijnen?

Zie [1] https://www.mensenrechten.nl/publi…/oordelen/2017-134/detail

Beide ministers krijgen 4 weken om de Kamer te antwoorden.


Facebookpagina van de Gemeentelijke Werkgroep Toegankelijkheid Medemblik

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s