Advertenties

Gemeente komt met nepnieuws als reden voor wijziging aanbiedplaats kliko’s in Andijk?

imageAndijk | APB – Vandaag verscheen in het Noordhollands Dagblad een artikel over problemen met het aanbieden van kliko’s voor bewoners van de Reinderhoek. HVC berichtte begin november de bewoners dat de kliko’s in het vervolg op de Buttervin geplaatst moeten worden, dat is ruim 100 meter verder dan wat de bewoners gebruikelijk waren. Probleem is evenwel dat de meeste mensen een beperking hebben, lichamelijk of visueel. Een van de bewoners nam contact op met de Dorpsraad Andijk met de klacht dat HVC haar bezwaren van tafel veegde, ze moest maar wat regelen om de kliko’s naar de Buttervin te krijgen.

Verkeerd loket?
In de brief aan de bewoners werd aangegeven dat wanneer men het hier niet mee eens was men kon reclameren bij de klantenservice van HVC. “Dat hebben we dan ook gedaan en aanvankelijk werd de klacht ook in behandeling genomen maar na een maand kregen we te horen “…dat de gemeente maar een oordeel moet geven”. “Sindsdien ligt het bij de gemeente maar is er nog steeds geen reactie van de zijde van de gemeente ontvangen. Ook niet door de bewoners. We zijn nu intussen twee maanden verder!”, aldus de dorpsraad.

Broodje aapverhaal
In de brief zegt HVC te willen voorkomen dat er een ongeval gebeurt wanneer de vuilniswagen achteruit de straat uitrijdt op de Reinderhoek. De gemeente is stelliger: volgens een woordvoerder van de gemeente was er wél sprake van een bijna-ongeluk toen een kind op de fiets naar de sporthal De Klamp reed. HVC zeg in het krantenartikel dat dát een ‘broodje aapverhaal’ is: “Er is niets gebeurd maar wij willen voorkomen dat er wel wat gebeurd.”

Nepnieuws
De vraag is nu of de gemeente wel tot een goed oordeel is gekomen van deze situatie omdat hun verhaal totaal anders is dan die van HVC. Volgens het krantenartikel lijkt het dat de gemeente met fake nieuws aankomt zetten om een maatregel te rechtvaardigen. “Dat is erg jammer,” zegt Van Keulen van de Dorpsraad Andijk, “We moeten ervan uitgaan dat de gemeente altijd met de waarheid komt aanzetten. Dit gaat om burgers die problemen ervaren. Wij hebben onderzocht of iemand van een ongeluk afweet, maar niemand die we spraken kon zich dat herinneren. Ook een oproep via onze Facebookpagina leverde niets op.”

Ook de krant deed onderzoek bij de Piramide en de Kuiperschool: niemand van de directies is bekend met een (bijna) ongeluk.

Schriftelijke vragen
Anneke van der Geest van PW2010 heeft de zaak opgepakt en schriftelijke vragen ingediend bij het College van B&W. Daarop is door het college geantwoord: “Dat ging heel snel, binnen een week krijg Anneke van der Geest antwoord. De bewoners wachten daarentegen nog steeds op een reactie… Wij zijn benieuwd hoe de gemeente aan het verhaal komt van dat ongeval! De zaak zelf kan eenvoudig worden opgelost. Je kunt een van de medewerkers op de wagen de wagen laten begeleiden, er is voor de woningen voldoende ruimte om te keren, desnoods onder begeleiding of je haalt de paaltjes uit de weg bij het verlengde van de Reinderhoek als je daar moet zijn en zet ze weer terug als je daar wegrijdt. Waarom moeilijk doen?.”

Advertenties