Stoommachinemuseum-lezing over de grote doorbraak in de scheepvaart

image

imageVoor de zeilvaart is wind nodig, anders komt het schip niet vooruit. Stoommachines in de scheepvaart betekenden een grote doorbraak. Nu konden de kapiteins nauwkeurig aangeven wanneer ze in een haven zouden aankomen. Op deze grote stap voorwaarts wordt zondag 28 januari ingegaan tijdens de tweede lezing van de reeks van zes in het Stoommachinemuseum in Medemblik.

Na de succesvolle aftrap van de lezingenreeks door Hans Walrecht afgelopen november, neemt nu Dick Vries (64) plaats achter de katheder. Hij werkte onder andere bij het kenniscentrum voor beroepsonderwijs en bedrijfsleven ECABO. In 2014 ging hij met vervroegd pensioen. Zijn belangstelling voor geschiedenis en scheepvaart (in het bijzonder de marine) kreeg een nieuwe dimensie door de vriendschap en samenwerking met gepensioneerd werktuigbouwkundige Jan Klootwijk. Sinds tien jaar schrijven ze samen over maritieme techniek tegen de achtergrond van 19e-eeuwse internationale politiek. Hun artikelen worden in binnen- en buitenland gepubliceerd. In samenwerking met historicus/museumdirecteur Harry de Bles stelden ze in 2014 voor het Marinemuseum een boek samen over schroefstoomschip Zr.Ms. Schorpioen. Kortom, dé man die alles kan vertellen over scheepsmachines.

Stampende stoommachines zoals in de oude tv-serie “Hollands Glorie” te zien waren, spreken nog steeds tot de verbeelding. Dick Vries zal ons meenemen op een reis door de geschiedenis, waarin we leren over de opkomst en doorbraak van de stoommachine in de scheepvaart. En niet alleen bij de Marine, maar ook in de koopvaardij. Rond het midden van de negentiende eeuw had het zeilschip voor de Marine eigenlijk al afgedaan en twee decennia later volgde de koopvaardij met de overschakeling op stoomschepen. Dat kwam niet in de laatste plaats door de razendsnelle ontwikkeling van de stoommachine maar ook door de verbetering van de schroef en de scheepsvorm.

Tegelijkertijd raakte de industriële revolutie in een stroomversnelling met een grote toename van het aantal producten als gevolg. Dankzij het stoomschip verspreidden die producten zich als een olievlek over de wereld. Het gevolg daarvan? Het begin van de globalisering.

De lezing ‘De introductie van de stoommachine in de scheepvaart’ start om 14.00 uur in het Stoomtheater van het Stoommachinemuseum aan de Oosterdijk 4 in Medemblik. Toegang bedraagt vijf euro, contant te voldoen voor aanvang van de lezing. Leden van de Vereniging Vrienden van het Nederlands Stoommachinemuseum hebben gratis toegang. Reserveren is niet verplicht maar wel gewenst via info@stoommachinemuseum.nl of 0227-544732.

De volgende lezingen uit de reeks zijn op zondag 11 februari, 25 maart, 29 april en 3 juni.

Meer informatie over het museum: www.stoommachinemuseum.nl

Beeldmateriaal Stoommachinemuseum