Advertenties

Wolvenmaan | Supermaan

AVC 20171230 016Volle maan is een van de schijngestalten van de maan waarbij de maan, vanaf de zon gezien, zich aan de andere zijde van de aarde bevindt. Op dat moment valt de verlichte helft van de maan samen met de naar de aarde toegekeerde helft. Vanaf de aarde is de maan dan maximaal verlicht te zien, en zo goed als volmaakt rond.

Gisteravond bereikte de maan om 22.49 uur in z’n baan om de aarde het zogeheten perigeum, het punt dat ‘ie het dichtste bij de aarde staat. De afstand tussen beiden bedraagt op dat moment 356.565 km – de gemiddelde afstand is 384.400 km. Door de geringere afstand lijkt de maan dan groter aan de hemel te staan dan gemiddeld: 33’30,8”. Hij is zo’n 7% groter en circa 14% helderder dan gemiddeld.

Volle maan is niet het beste moment om astronomische observaties te doen; het licht van de maan is fel en overtreft het licht van sterren. Ook de maan zelf is niet optimaal waar te nemen bij volle maan; door het ontbreken van schaduwen zijn kraters en maangebergten slecht te herkennen.

Traditioneel wordt de volle maan van januari de Wolven-maan genoemd, omdat deze s vernoemd naar het gehuil van wolven die in januari vaak buiten de indianendorpen te horen was volgens een Amerikaanse tegenhanger van de Enkhuizen Almanak.

Advertenties