Advertenties

Kortste Dag van het jaar – de dagen gaan weer lengen

image
U heeft nauwelijks het licht uitgedaan in de ochtend of u kunt het weer aandoen want vandaag is het weer de kortste dag van het jaar. De kortste dag valt op het noordelijk halfrond alwaar wij ons in de regel ophouden, elk jaar rond 22 december, maar niet steeds precies op deze datum. Er is wat variatie in de loop der jaren! In 2005 bijvoorbeeld was het op 22 december, maar meestal is het een of twee dagen eerder en een enkele keer op 23 december.

Na de 23ste december gaan de dagen weer lengen al gaat het vooral in den beginne minimaal, maar na verloop van enkele weken wordt het wel duidelijk waarneembaar dat het langer licht blijft! Tenminste als u daar oog voor heeft!

Met kortste dag wordt niet de lengte van het etmaal bedoeld (want die blijft natuurlijk 24 uur), maar de tijd tussen zonsopgang en zonsondergang.

Dat de tijd ertussen het kortst is, wil niet zeggen dat op die dag de laatste zonsopkomst en de vroegste zonsondergang plaatsvinden, want deze vallen niet samen. Dit wordt veroorzaakt doordat de baan van de aarde om de zon geen perfecte cirkel maar een ellips vormt (met het perihelium in januari). In 2003 kwam de zon het laatst op op 31 december en ging het vroegst onder op de 13e. Er zitten achttien dagen tussen deze twee momenten. In het midden van die periode is het verschil tussen zonsopkomst en zonsondergang het kleinst. Het plaatje, dat geldt voor 2003 – 2004 voor een plaats in het midden van Nederland, maakt deze periode aanschouwelijk.

De kortste dag is ongeveer de dag waarop de zonnewende (winterwende) plaatsvindt. Dit winterpunt is het zuidelijkste punt van de schijnbare zonnebaan (ecliptica). Deze gebeurtenis luidt het begin van de astronomische winter in.

De langste dag valt op het noordelijk halfrond in de dagen rond 21 juni. Op het zuidelijk halfrond van de aarde is dit alles omgekeerd en begint rond 22 december de zomer.

Bewerking APB Andijk.
Beeld Aotje | Creative Commons

Advertenties