Advertenties

KNMI: Code Geel | Kans op gladheid

imageIn het hele land kan het ten gevolge van winterse neerslag of door bevriezing van natte weggedeelten plaatselijk glad zijn of worden. De minimumtemperatuur loopt uiteen van rond het vriespunt verder landinwaarts tot 3°C vlak aan zee. De westelijke wind is matig, aan de kust en op het IJsselmeer krachtig tot hard. Langs de kust kunnen bij buien windstoten rond 75 km/uur voorkomen.

Overdag schijnt de zon af en toe en gaan de winterse buien zich in de loop van de dag steeds meer tot noord van de grote rivieren beperken. In stevige winterse buien kan het tijdelijk glad zijn.

In het zuidwesten en uiterste zuiden blijft het dan overwegend droog. De middagtemperatuur komt landinwaarts rond 4°C uit, aan zee rond 6°C. De wind is westelijk en matig tot vrij krachtig, aan de kust en op het IJsselmeer krachtig.

In de nacht naar zondag zijn er naast opklaringen ook enkele wolkenvelden en komen er nog enkele buien voor. Vooral landinwaarts zullen dit sneeuwbuien zijn. Naast deze buien kan ook bevriezing van natte weggedeelten opnieuw tot gladheid leiden. De minimumtemperatuur ligt op veel plaatsen rond -1°C, aan zee blijft de temperatuur enkele graden boven nul. De wind wordt geleidelijk zuidelijk en overwegend matig.

Zondagochtend gaat het van het zuidwesten uit sneeuwen. Af en toe kan het stevig door sneeuwen en op veel plaatsen kan daardoor een sneeuwdek van 5-10 cm ontstaan. In de middag en avond gaat het ook in het noord(oost)en sneeuwen, terwijl de sneeuw in het midden en zuiden overgaat in buiige regen. De temperatuur ligt lange tijd rond het vriespunt. In het midden en zuiden van het land loopt de temperatuur in de loop van de middag op naar 5 tot 7°C. De wind draait in de ochtend naar zuidoost en neemt aan de kust en op het IJsselmeer toe naar (vrij) krachtig. In de noordelijke helft wordt de wind daarna zwak tot matig uit oostelijke richtingen. In de zuidelijke helft draait de wind naar west tot zuidwest en neemt toe naar (vrij) krachtig, in het zuidwestelijk kustgebied naar hard tot stormachtig, 7 à 8 Bft met zware windstoten van 80-90 km/uur. (Bron: KNMI)

Het actuele weer vindt u hier

Advertenties