Advertenties

Donkere Dagen Offensief moet inbrekers weren | Buurtpreventie

image 
DRA WAPEN LOGOOndanks dat het aantal woninginbraken in Andijk ongekend laag is blijft het belangrijk voor de inwoners alert te zijn op verdachte situaties. In de wintermaanden slaan criminelen veelvuldig hun slag, vaak met een piek voor de feestdagen. Tijdens het Donkere Dagen Offensief zet de politie in deze periode extra maatregelen in tegen woning- en auto-inbraken, overvallen en straatroven door onder andere controles uit te voeren.

Verdachte situatie? Bel 1-1-2

Ziet u iemand in de straat die er niet thuishoort en bijvoorbeeld bij huizen naar binnen kijkt of op de uitkijk lijkt te staan? Spreek diegene eens aan met een simpel "hallo" of bel 1-1-2. Criminelen houden niet van een sociale buurt!

2e2953ec8560eee98e37b59cfcf571ce.jpg.max800

Nextdoor- en Whatsappgroepen

Een moderne vorm van buurtpreventie zijn de Nextdoor- en Whatsappgroepen. Gebruikers kunnen met hun smartphone via een gratis app berichten met elkaar uitwisselen en bestanden delen. Inmiddels vormen steeds meer van dergelijke groepen op lokale schaal de mogelijkheid om een buurt veiliger te maken.  De Dorpsraad Andijk hanteert Nextdoor als buurtpreventie omdat het gebruik daarvan wordt gecontroleerd. Meedoen? Mail naar dorpsraadandijk@gmail.com

Wat kun je zelf doen?

Draai de deur op slot
Bij 15 procent van de inbraken is sprake van het niet op slot draaien van de voor- of achterdeur, dus draai altijd de deur op slot. Dat voorkomt ook dat ‘flipperaars’ de deur openmaken met een plastic kaartje.

Verlichting
Laat bij afwezigheid de lichten branden, al dan niet met een tijdschakelaar. Inbrekers nemen liever niet de gok dat er iemand thuis is.

Doe de ramen dicht

Ook op bovenverdiepingen kunnen inbrekers door openstaande ramen binnenkomen.

Laat de cilinders vervangen

Inbrekers forceren oude cilinders van sloten door een schroefje in het slot te draaien en dan hard te trekken. Voor 120 euro koopt u nieuwe hardstalen cilinders die daartegen bestand zijn. ‘t Voorkomen van inbraken is nog altijd beter.

DDS 17 07 0783 19 17896

Advertenties