Advertenties

Lezing Oosterkerk over Mahler en Messchaert

imageHOORN – Gustav Mahler en Johan Messchaert. De beroemde componist en Hoorns grote zoon. Ooit muzikale vrienden en op donderdag 9 november de hoofdpersonen in een lezing door Eveline Nikkels, voorzitter van de Gustav Mahler Stichting Nederland. Zij neemt vanaf 20.00 uur Mahlers uur liedoeuvre onder de loep.

< Eveline Nikkels, voorzitter van de Gustav Mahler Stichting Nederland.

In de lezing komen verschillende stemtypen uit het liedoeuvre van Gustav Mahler (1860-1911) aan bod. En de bariton krijgt daarbij een belangrijke rol. Voorbeelden zijn te vinden in de ‘Wunderhornliederen’, bij de beide cycli van de ‘Rückertliederen’ en bij ‘Das Lied von der Erde’. De in Hoorn geboren en overal ter wereld optredende bariton Johannes Messchaert (1857-1922) heeft mede dankzij de bewaarde briefwisseling tussen hem en Gustav Mahler een belangrijke plaats in de Mahler-research ingenomen. Een deel van deze briefwisseling is in het Westfries archief opgeslagen. Eveline Nikkels volgt Messchaert in de muziek die hij wel of niet met Mahler heeft kunnen zingen.

Eveline Nikkels studeerde Muziekwetenschap aan de Universiteit Utrecht en promoveerde in 1984. Als voorzitter van de Gustav Mahler Stichting wil zij het werk van Mahler in zo breed mogelijke kring bekend maken. Eveline Nikkels schreef meerdere boeken over de componist en geeft regelmatig lezingen. Kaarten voor de lezing kosten € 5,00 en kunnen worden gereserveerd via contact@oosterkerkhoorn.nl of via 06-53133271 (beheerder Dick van der Pijl).

Advertenties