Advertenties

Moeten we bang zijn voor de Russen?

Er wordt veel over gepraat en maar weinig mensen weten er vanaf. De Seniorenvereniging Noorder-Koggenland wil hier meer over weten. En als er iemand is die hier meer van afweet is het Hans Luiten, historicus.

De laatste jaren kijken we met verbazing, schrik en soms afschuw naar de Russische politiek onder leiding van Poetin. Hoe kan het dat zo’n man aan de macht komt? Wat bezielt de Russen? En is er reden om bang te zijn?

Hans Luiten vertelt over het immense land, en put daarbij uiteraard ruim uit zijn eigen recente ervaringen in Moskou, Letland en Oezbekistan. Een lezing over Stalin en Chroestsjov, Gorbatsjov en Jeltsin, over terreur, corruptie, armoede en ontstellende rijkdom.

Wanneer: dinsdag 24 oktober 2017
Waar: De Vang – Molenstraat 42 – 1654 KB Benningbroek 0229 591479
Tijd: 14.00 uur
Entree: gratis voor leden
Niet leden betalen € 5,00 entree
Koffie en thee voor eigen rekening

Foto aangeleverd

Advertenties

Eén reactie

  1. Wil je het grote Rusland met zijn verschillende volkeren, culturen en economische en geografische omstandigheden redelijk bij elkaar houden en redelijk kunnen besturen dan is een zekere vorm van autocratisch leiderschap in deze tijd onder de huidige omstandigheden mogelijk een vereiste. Rusland kende in de tijd van de Sovjetunie een zeer autocratisch communistisch bewind. Vrijwel op eigen kracht is men erin geslaagd de ontwikkeling naar andere verhoudingen mogelijk te maken, een prestatie van formaat. Dat kon mede gebeuren door de invloed van de orthodox christelijke kerk. Dat Sovjetrijk werd mede ook ontbonden, omdat de Russische leiders het idee hadden dat ze de islamitische republieken op termijn niet voldoende zouden kunnen controleren. Dat was mede gebaseerd op ervaringen in Afghanistan. Russische leiders zoals Poetin kunnen een belangrijke bondgenoot zijn bij het tegengaan van een langzame maar bij ongewijzigd beleid mogelijk onafwendbare ontwikkeling naar een islamitisch westen. In 1923 bij de stichting van de republiek bedroeg het percentage christenen in het vrij lang als gematigd bekend staande Turkije nog 23 %. Inmiddels bedraagt dat percentage nog maar 0,2 procent. Met de Refahpartij werd eerder gepoogd met geweld van Turkije een islamitische staat te maken. De huidige leider Erdogan maakte deel uit van de top van die partij en Gul, naderhand jarenlang president en met wie Erdogan vele jaren heeft samengewerkt maakte in die periode als minister namens de Refahpartij deel uit van de Turkse regering. De huidige regerende AK partij is opvolger van de Refahpartij. De regering Erdogan heeft via het Turkse overheidsorgaan Diyanet veel invloed in het overgrote deel van de Turkse moskeeën in Nederland middels financiële ondersteuning, het beheer en doordat er imams naar worden uitgezonden die de status hebben van Turks ambtenaar. Hierbij moet gedacht worden aan honderden moskeeën. Waar zijn de Nederlanders dan het meest bij gebaat.

    Like

Reacties zijn gesloten.