Advertenties

Klacht tegen Connexxion en Provincie NH in behandeling op 20 oktober door CvRM

Klacht tegen Connexxion en Provincie NH in behandeling op 20 oktober door CvRM
Het College voor de Rechten van de Mens in Utrecht behandelt op 20 oktober 2017 de klacht over de Provincie Noord-Holland en de vervoersmaatschappij Connexxion die rolstoelgebruikers weigeren te vervoeren in speciaal voor rolstoelen aangepaste buurtbussen.

Dat heeft de Gemeentelijke Werkgroep Toegankelijkheid Medemblik vandaag bekend gemaakt. De werkgroep beoogt verbetering van toegankelijkheid in openbare ruimte en gebouwen voor mensen met een beperking.

embleem gwt medemblik“Daar hoort ook het openbaar vervoer bij,” zegt Gerrit van Keulen, coördinator van de werkgroep. “De Provincie zegt dat de vervoer met buurtbussen regulier openbaar vervoer is en dan kan niemand worden uitgesloten. Het gaat hier nota bene om buurtbussen die speciaal zijn aangepast voor het vervoer van een rolstoelgebruiker. De Wet Gelijke behandeling gehandicapten/chronisch zieken en het VN-Verdrag zijn daar heel duidelijk over. En juist het VN-Verdrag is bedoeld voor overheden, zoals de Provincie om – onverkort – uitvoering geven aan die rechten en ze te implementeren. Daarbij komt ook nog dat de Wet Gelijke behandeling al ergens in 2012 in werking is getreden en dat houdt in dat het hoog tijd wordt dat in 2017 ook mensen met een rolstoel gebruik moeten kunnen maken van buurtbussen.”

De Provincie stelt zich op het standpunt dat de buurtbussen geen bussen zijn in de zin van de wet, maar auto’s. Om die redenen zouden deze regels dan niet van toepassing zijn. “Een uiterst kromme redenering”, zegt Van Keulen, “De provincie stelt wel vast dat de buurtbussen volgens de wet aangepast moeten worden op het vervoer van een rolstoelgebruiker, wat men dan ook doet om vervolgens dan te zeggen dat het geen bussen zijn…”

Het College voor de Rechten van de Mens gaat de klacht op vrijdag 20 oktober behandelen (zitting) en zal enkele weken daarna tot een oordeel komen (uitspraak).

Advertenties