Advertenties
  Advertenties
 • Statistieken...

  • 1,961,809 Bezoekers
 • Buienradar

 • Agenda Andijk e.o.

  • Oud papier 24 maart, 2018: 13:30 om 13:30 – 18:00 Andijk
  • Oud papier 7 april, 2018: 13:30 om 13:30 – 18:00 Andijk
  • Oud papier 21 april, 2018: 13:30 om 13:30 – 18:00 Andijk
  • Westfriezendag 5 september, 2018: 00:00 Andijk, 1619 Andijk, Nederland Bekijk het artikel Op deze dag steken West-Friezen de vlag uit!
 • Volg de Dorpsraad Andijk op Twitter

 • Politie NH-N op Twitter

 • Veiligheidsregio Noord-Holland Noord

 • VID Verkeerinfo

 • NHD West-Friesland

 • Reacties…

  James van der Gulik op Wat mogen Andijkers van PvdA M…
  James van der Gulik op Wat mogen Andijkers van PvdA M…
  Ruud op Wat mogen Andijkers van D66 Me…
  James van der Gulik op Doe mee aan Stille Tocht in An…
  De Scootmobielspecia… op Wijziging cultuurbeleid gemeen…
  De Scootmobielspecia… op Hulp aan ouderen of zieken bij…
  James van der Gulik op Raadgevend referendum Wet Inli…
  Marijke Aker op Volle zaal tijdens Andijker Po…
  brianbonckaertfotogr… op Servan Ott Fotografie: Drietee…
  Andijker Nieuws Net… op Dorpsraad Andijk: KPN-zendmast…
  Cees op Dorpsraad Andijk: KPN-zendmast…
  E.Hoogeveen op Dorpsraad Andijk: KPN-zendmast…
  noa belle op Jongetje om het leven gekomen…
  Anita op iPhone verloren op de Dij…
  James van der Gulik op Moeten we bang zijn voor de…
 • wordpress com stats
 • Voor uw smartphone

 • APB Andijker Nieuws on Twitter Counter.com
 • West-Friesland

  Abbekerk, Andijk, Avenhorn, Benningbroek, Berkhout, Blokker, Bovenkarspel, De Goorn, De Weere, Enkhuizen, Grootebroek, Grosthuizen, Hauwert, Hem, Hensbroek, Hoogkarspel, Hoogwoud, Hoorn, Lutjebroek, Medemblik, Nibbixwoud, Obdam, Onderdijk, Oosterblokker, Oosterleek, Opmeer, Oudendijk, Spanbroek, Ursem, Venhuizen, Wervershoof, Westwoud, Wognum, Zwaag, Aartswoud, Lambertschaag, Midwoud, Oostwoud, Opperdoes, Scharwoude, Schellinkhout, Sijbekarspel, Spierdijk, Twisk, Wadway, Wijdenes, Zuidermeer, Zwaagdijk, Zwaagdijk Oost, Zwaagdijk West
 • IP address
 • Flag Counter
 • Personen en onderwerpen waarover wij de afgelopen tijd publiceerden

  Personen en onderwerpen waarover wij de afgelopen tijd publiceerden

 • Rechten & Cookies

  © Alle rechten voorbehouden.

  Andijker Persbureau (APB) en Andijker Nieuws Net, 2009 - 2016. Nieuws van, over Andijk, over of door Andijkers en uit de (wijde) omgeving. Nieuws van alle dag.

  Cookies

  Deze website (Wordpress e.a.) gebruikt cookies voor analytische doeleinden: om het gebruik van deze website te analyseren. Er wordt bijgehouden hoeveel bezoekers deze site bezoeken en welke berichten er worden gelezen. Door gebruik te maken van deze website gaat u hiermee akkoord.

  Disclaimer

 • IOITL

 • Flag Counter
 • Advertenties

Geothermie (aardwarmte) in Andijk – II

IMG-20170727-WA0000 2 
Middenmeer | Andijk – Wordt het u wel eens te heet onder de voeten? Als u donderdagavond naar Middenmeer was geweest weet u waardoor dat komt! Een enorme boortoren markeert al op een flinke afstand waar de locatie is waar geboord wordt naar een niveau op zo’n 2,5 km diepte om heet water (HOT GEOWATER) op te kunnen pompen met een temperatuur van circa 85 ° Celsius.

Een delegatie van de Dorpsraad Andijk kreeg een rondleiding op het uitgestrekte terrein waar de werkzaamheden plaatsvinden en waar een deel van de centrale al operationeel is. Naast de dorpsraad waren er nog enkele tientallen andere belangstellenden, voornamelijk afkomstig uit de tuinbouw, om met eigen ogen te kunnen aanschouwen wat en hoe de enorme installatie werkt.

IMG-20170727-WA0001 
Simpel gezegd komt het hierop neer: een boorinstallatie boort naar een diepte van ongeveer 2,5 km over een afstand 4 tot 5 km om op de juiste plek te komen waar heet (zout) water zal worden opgepompt met pompen die op een diepte van 800 meter zijn aangebracht in de leidingen om via diezelfde leidingen naar een grote bovengrondse ruimte te worden getransporteerd om daar de warmte via grote warmtewisselaars af te staan aan een gesloten circuit met (zoet) water, waarmee de kassen dan worden verwarmd.

Het aangeboorde water wordt weer de aarde ingepompt (geïnjecteerd) waar het weer kan worden opgewarmd. Niks daarvan komt in het bovenaardse milieu terecht. Dit systeem levert in één maand zoveel warmte op waar je anders 2 miljoen kubieke meter aardgas voor zou moeten gebruiken om het te evenaren. En dan hebben we het nog niet eens over de uitstoot van de verbranding en het verlies van warmte die samen met de verbrandingsgassen naar buiten komen.

ANDIJK Dijk van een Dorp 
”Hoewel het enorme besparingen oplevert voor de tuinder en ook dat het milieu hierdoor niet belast wordt duurt het toch nog een jaar of acht voordat de tuinder uit de kosten komt”, zegt Wim Floor van de Dorpsraad Andijk, die zelf architect is en ook meerdere keren betrokken was bij de bouw en uitvoering van gas- en olieboringen. Wim Floor houdt zich binnen de dorpsraad onder meer bezig met ‘Bouw & Verkeer’. “Maar deze hele installatie loont zeker!”

”Het is een uitstekende ontwikkeling in de polder Het Grootslag nabij de woonkern van Andijk”, vult Gerrit van Keulen, voorzitter van de dorpsraad aan, “Destijds is er besloten dat deel van de polder in te richten met grote kasbedrijven, en het past dan heel goed  in het huidige milieubeleid dat geothermie wordt toegepast. Voor de tuinder is het logisch dat voornamelijk de economische factoren bepalend zijn maar dat houdt meteen in dat iedereen hierbij gebaat is wanneer geothermie wordt toegepast.”

De dorpsraad juicht deze ontwikkelingen toe op het gebied van duurzame energieopwekking en het ontlasten van het milieu.

Kijk voor meer informatie op de website van ECW, de Energie Combinatie Wieringermeer (ECW) is de particuliere netbeheerder voor gas, elektra en warmte productie en transport op Agriport A7.

Foto’s © Gerrit van Keulen Jr

Advertenties