Advertenties

Geothermie (aardwarmte) in Andijk – II

IMG-20170727-WA0000 2 
Middenmeer | Andijk – Wordt het u wel eens te heet onder de voeten? Als u donderdagavond naar Middenmeer was geweest weet u waardoor dat komt! Een enorme boortoren markeert al op een flinke afstand waar de locatie is waar geboord wordt naar een niveau op zo’n 2,5 km diepte om heet water (HOT GEOWATER) op te kunnen pompen met een temperatuur van circa 85 ° Celsius.

Een delegatie van de Dorpsraad Andijk kreeg een rondleiding op het uitgestrekte terrein waar de werkzaamheden plaatsvinden en waar een deel van de centrale al operationeel is. Naast de dorpsraad waren er nog enkele tientallen andere belangstellenden, voornamelijk afkomstig uit de tuinbouw, om met eigen ogen te kunnen aanschouwen wat en hoe de enorme installatie werkt.

IMG-20170727-WA0001 
Simpel gezegd komt het hierop neer: een boorinstallatie boort naar een diepte van ongeveer 2,5 km over een afstand 4 tot 5 km om op de juiste plek te komen waar heet (zout) water zal worden opgepompt met pompen die op een diepte van 800 meter zijn aangebracht in de leidingen om via diezelfde leidingen naar een grote bovengrondse ruimte te worden getransporteerd om daar de warmte via grote warmtewisselaars af te staan aan een gesloten circuit met (zoet) water, waarmee de kassen dan worden verwarmd.

Het aangeboorde water wordt weer de aarde ingepompt (geïnjecteerd) waar het weer kan worden opgewarmd. Niks daarvan komt in het bovenaardse milieu terecht. Dit systeem levert in één maand zoveel warmte op waar je anders 2 miljoen kubieke meter aardgas voor zou moeten gebruiken om het te evenaren. En dan hebben we het nog niet eens over de uitstoot van de verbranding en het verlies van warmte die samen met de verbrandingsgassen naar buiten komen.

ANDIJK Dijk van een Dorp 
”Hoewel het enorme besparingen oplevert voor de tuinder en ook dat het milieu hierdoor niet belast wordt duurt het toch nog een jaar of acht voordat de tuinder uit de kosten komt”, zegt Wim Floor van de Dorpsraad Andijk, die zelf architect is en ook meerdere keren betrokken was bij de bouw en uitvoering van gas- en olieboringen. Wim Floor houdt zich binnen de dorpsraad onder meer bezig met ‘Bouw & Verkeer’. “Maar deze hele installatie loont zeker!”

”Het is een uitstekende ontwikkeling in de polder Het Grootslag nabij de woonkern van Andijk”, vult Gerrit van Keulen, voorzitter van de dorpsraad aan, “Destijds is er besloten dat deel van de polder in te richten met grote kasbedrijven, en het past dan heel goed  in het huidige milieubeleid dat geothermie wordt toegepast. Voor de tuinder is het logisch dat voornamelijk de economische factoren bepalend zijn maar dat houdt meteen in dat iedereen hierbij gebaat is wanneer geothermie wordt toegepast.”

De dorpsraad juicht deze ontwikkelingen toe op het gebied van duurzame energieopwekking en het ontlasten van het milieu.

Kijk voor meer informatie op de website van ECW, de Energie Combinatie Wieringermeer (ECW) is de particuliere netbeheerder voor gas, elektra en warmte productie en transport op Agriport A7.

Foto’s © Gerrit van Keulen Jr

Advertenties