Advertenties

Geothermie in Andijk

image
De Dorpsraad Andijk gaat vanavond op werkbezoek naar Middenmeer om te kijken hoe daar geothermie wordt toegepast en wat er allemaal bij komt kijken. Een aantal kwekers in Andijk wil namelijk twee geothermische doubletten aan de Nieuwe Dijk in Andijk realiseren. Hiermee kunnen de kassen in het glastuinbouwgebied het Grootslag duurzaam verwarmd worden met geothermie.

De planning is om in de zomer van 2017 te starten met de voorbereidingen. Hierbij zal er gedurende 6-8 maanden een boortoren op de locatie actief zijn.

Om de omgeving te informeren, houden de initiatiefnemers een inloopavond in Middenmeer waar de boortoren momenteel staat. Geothermie is het winnen van warm water uit de diepe ondergrond om dit afgekoeld weer terug pompen. Alleen de warmte wordt onttrokken aan het water. Dit is daarom een vorm van duurzame energie.

ECW Netwerk in Middenmeer heeft al enkele jaren ervaring met het winnen en distribueren van aardwarmte ofwel geothermische energie. Met deze aardwarmte wordt nu zo’n 20% van de warmtebehoefte van de aangesloten glastuinbouwbedrijven op AgriportA7 op een duurzame manier ingevuld. Momenteel wordt hier weer geboord voor de uitbreiding van de geothermieproductie.

De boortoren is u wellicht wel eens opgevallen vanaf de A7. Na het boren blijft er overigens een bescheiden gebouw over waarin de installaties staan voor het winnen van warmte.

Een groot aantal kwekers in het Grootslaggebied hebben ECW gevraagd in samenwerking met hen twee geothermiedoubletten en een warmtenet te realiseren. Sinds enkele maanden wordt er daarom hard gewerkt aan de voorbereidingen. Zo hebben de gemeenteraad en een groep ambtenaren van de gemeente Medemblik afgelopen mei een bezoek gebracht aan de boring en de centrale in Middenmeer. Aanvankelijk zou de dorpsraad daar ook bij aanwezig zijn maar er lag al een andere eerder gemaakte afspraak.

image
Schematische voorstelling van de toepassing van geothermie in de tuinbouw.

800px-Aardwarmte_Den_Haag_Ketelhuis
Aardwarmte in Den Haag voor stadsverwarming.

800px-Honselersdijk_Aardwarmteboring_(3)
Boorinstallatie voor aardwarmteinstallatie bij een tuinderij in Honselersdijk

Foto’s © Hans Erren

Advertenties