Advertenties

Wensen? Komende nachten vallen de sterren…

Wensen? Komende nachten vallen de sterren…
U kunt de komende nachten weer allerlei wensen uiten! Of ze uitkomen is vraag twee, maar de gelegenheid doet zich weer voor dat er  weer vallende sterren te bewonderen zijn. Als het weer tenminste een beetje meezit en het niet te bewolkt is. Komende nacht is het meteen raak dan dringen negentien meteoroïden per uur onze dampkring binnen. In het weekeinde loopt het zelfs verder op naar 23 tot 24.

Echte sterren zijn het natuurlijk niet want dat zouden we hoogstens één keer mee kunnen maken omdat de aarde in de fik zou staan. De ‘vallende sterren’ of meteoren veroorzaken gemiddeld elke 2 à 3 minuten een lichtspoor goed gezien kan worden..

Wat de bewolking aangaat, in de nacht van donderdag op vrijdag worden opklaringen verwacht en zijn de vallende sterren hopelijk wel goed te zien. Je moet er dan wel voor wakker blijven of bijtijds en tussentijds even opstaan of uw bezoek aan het toilet combineren want het beste tijdstip om naar de hemel te turen is tussen 02.00 en 04.00 uur. Dat is ook omdat dan de maan onder is en is het dan donker genoeg om de meteoren goed te kunnen zien. Je moe je blik dan naar de noordoostelijke hemel richten.

Vanaf 11 augustus neemt het aantal (zichtbare) meteoren weer toe. Op 13 augustus is weer een heuse meteorenregen van de Perseïden te verwachten met maar liefst 44 meteoren per uur. De jaarlijkse meteorenzwerm van de Perseïden is de bekendste in Nederland. Deze meteoren horen bij de zogeheten Perseïdenzwerm. Die bestaat uit brokjes steengruis van de komeet Swift-Tuttle.

Een vallende ster is in feite een stofdeeltje uit de ruimte dat de dampkring van de aarde binnenkomt en daar verbrandt. Het botst dan met hoge snelheid tegen moleculen in de lucht. Hierbij komt op zo’n 100 kilometer hoogte energie vrij in de vorm van een lichtflits die we vanaf de grond kunnen zien als een vallende ster. In de oudheid dacht men dat het sterren waren en zal het wellicht tot enige consternatie hebben geleid.

Advertenties