Advertenties

Servan Ott Fotografie: Geoorde fuut

3 Servan Ott Fotografie - Natuurfotografie en Trouwfotografie-3153
Van de drie futensoorten die in ons land broeden, is de geoorde fuut de meest schaarse broedvogel. Prachtig zwart (wat terugkomt in de Latijnse 2e naam nigricollis) met geelgetinte pluim,- of oorveren, een bijzonder mooie fuut, niet groot met zo’n 30 cm.

Bij het Zuidlaardermeer en omringende polders in Groningen broeden een aantal tientallen paartjes en brengen hun jongen groot met het voeren van insecten, larven en visjes. 

Op veel gebied is de geoorde fuut familie van de ‘gewone fuut’. Dezelfde pyama jongen, het dragen van de jongen in de eerste weken op de rug en tijdens de baltsperiode behoord bij de geoorde futen de pinguindans ook tot het baltsrepertoire.
 2 Servan Ott Fotografie - Natuurfotografie en Trouwfotografie-2955

In West- Friesland zien we geoorde futen vooral in de winter wanneer ze soms met groepjes langs de IJsselmeerkust trekken, dan in het veel sobere winterkleed. Het hoge voorhoofd en de wat opgewipte snavel onderscheiden hem dan van de niet in ons land broedende kleurrijke kuifduiker.  

Zou je willen deelnemen aan een vogelfotografie of natuurfotografie workshop?


1 Servan Ott Fotografie - Natuurfotografie en Trouwfotografie-2656

Advertenties