Advertenties

Druk Pinksterweekeinde voor KNRM-reddingsbrigades IJsselmeer en Markermeer…

image
Markermeer – Zaterdagmiddag werd Reddingstation Wijdenes gealarmeerd voor brand aan boord van een zeiljacht. Direct is er groot alarm gemaakt voor meerdere reddingboten alsmede de brandweer. De exacte positie was niet bekend, alleen dat het jacht ergens tussen Hoorn en Enkhuizen voer.

Zaterdagmiddag om 15:33 uur gingen de pagers van Reddingstation Wijdenes af. Een zeiljacht op het Markermeer had brand in de machinekamer. De twee personen aan boord hebben direct alarm geslagen.

Al snel was reddingboot de Gooier op het water. Omdat de positie van het blauwe zeiljacht niet duidelijk was, werd op hoge snelheid de kust van Hoorn – Enkhuizen afgezocht. De reddingboten van Hoorn en Enkhuizen waren ook gealarmeerd.

image

Bergingsvaartuig Loki was als eerste ter plaatse. Direct daarna de andere reddingboten. Reddingboot Watersport van KNRM Enkhuizen had brandweer aan boord. Toen de reddingboten ter plaatse waren, was er al gemeld door de opvarenden dat de brand uit was. De brandweer heeft nacontrole gedaan. Toen duidelijk was dat alles onder controle was, is reddingboot de Gooier retour station gegaan.

Zeiljacht in problemen door waterplanten in de schroef

image

Een zeiljacht is op Tweede Pinksterdag in de haven van Wijdenes in problemen gekomen nadat het de dag ervoor waterplanten in de schroef had gekregen midden op het Markermeer.

Tijdens een vaartocht op Eerste Pinksterdag is een zeiljacht midden op het Markermeer door een veld waterplanten gevaren. De tweekoppige bemanning heeft de haven van Wijdenes weten te bereiken en zijn daar blijven overnachten. Toen de eigenaar vandaag weer het ruime sop wilde kiezen bleken de waterplanten zodandig vast te zitten in de schroef dat de motor niet meer werkte. Toevallig was op dat moment ook de havenmeester aanwezig die de hulp heeft ingeroepen van het Reddingstation Wijdenes.image

Twee vrijwilligers zijn te water gegaan en hebben de waterplanten verwijderd waarna het jacht onder begeleiding van de reddingboot het ruime sop heeft gekozen. Een vrijwilliger heeft aan boord nog geassisteerd tijdens het hijsen van de zeilen. Het zeiljacht heeft op eigen kracht de tocht hervat.

Heeft u ook last van waterplanten? Dan kunt u dit melden bij het meldpunt van de Gemeente Hoorn: https://www.hoorn.nl/overlastwaterplanten

Druk Pinksterweekend op het water, drukte voor de KNRM

image

Het mooie (zeil) weer lokte vele watersporters dit pinksterweekend naar het water. Dit veroorzaakte ook drukte bij de diverse KNRM reddingstations, de vrijwilligers van reddingstation Enkhuizen moesten deze dagen maar liefst zeven keer uitvaren.

image

De vele hulpverleningen op zowel het Markermeer als op het IJsselmeer hadden diverse oorzaken maar bij geen enkel incident vielen gelukkig gewonden.

Afgelopen zaterdag kwamen onze vrijwilligers driemaal in actie, middags was er alarm voor brand aan boord van een zeiljacht op het Markermeer, lees daar hier meer over. image

Avonds werd er twee maal uitgevaren, een maal voor een platbodem met een lijn in haar schroef gevolgd door een motorkruiser met een voortstuwings probleem, beide bevonden zich op het IJsselmeer

Zondag, eerste pinksterdag werd er ook driemaal uitgevaren, morgens voor een zeiljacht aan de grond op de ondiepten van het Enkhuizerzand.

image

Avonds laat alarm voor een speedboot zonder brandstof drie mijl oost van Enkhuizen, Tijdens het uitvaren neemt de reddingbootbemanning een rode vuurpijl waar in de richting van Urk. Reddingboot Corrie Dijkstra van Elk helpt de speedboot terwijl reddingboot Watersport opzoek ging naar de oorzaak van het noodsignaal. Na een uitgebreide zoekslag werd er niets aangetroffen en het vermoeden bestaat dat het noodsignaal vanaf vaste wal is afgestoken.image

Maandag tweede pinksterdag (tot het moment van schrijven) een maal alarm. Een zeiljacht met motorproblemen op het Markermeer verdaagt vlak voor de invaart naar het Naviduct richting lagerwal. Snel werd het zeiljacht opsleep genomen en afgemeerd bij de jachtservice van de Gier Maritiem.

image

Foto’s Reddingsbrigade Wijdenes / KNRM Enkhuizen

Advertenties