Advertenties

Lezing: bij Sterrenwacht Orion Streekbos Lost LOFAR het mysterie van de onbegrepen snelle radioflitsen op?

imageOp woensdag 10 mei 2017 geeft in Volkssterrenwacht Orion Joeri van Leeuwen de lezing: Lost LOFAR het mysterie van de onbegrepen snelle radioflitsen op?
Joeri van Leeuwen is bekend om zijn onderzoek naar pulsars en zwaartekracht. Zo ontdekte hij de eerste jonge neutronenster die de omliggende tijd-ruimte zo kromt dat die ster sindsdien uit beeld verdwenen is.

Hij promoveerde in 2004 in de sterrenkunde aan de Universiteit Utrecht, deed postdoctoraal onderzoek aan de Universiteit van Brits-Columbia en als Stensen Fellow aan de Universiteit van Californië – Berkeley, en is nu verbonden aan ASTRON en de Universiteit van Amsterdam. Voor zijn onderzoek naar pulsars en snelle radioflitsen ontving hij als eerste Nederlandse sterrenkundige een ERC Consolidator Grant.

Van Leeuwen schreef, produceerde en presenteerde verschillende radio en televisieprogramma’s voor een breed publiek, zoals Heel Nederland Kijkt Sterren. In de Klokhuis serie “Het Heelal” vlogen Van Leeuwen en vaste presentator Nienke de la Rive Box virtueel van ons zonnestelsel diep het universum in. Voor deze popularisatie ontving hij in 2016 de “Willem de Graaff Prijs” van de Nederlandse Astronomenclub.

Korte samenvatting van de lezing:
We weten, dat radio pulsars in ons Melkwegstelsel krachtige korte flitsen uitzenden.
In 2007 vonden astronomen in een pulsar zoektocht echter een extreem korte en felle flits die van zeer ver buiten ons Melkwegstelsel kwam. Uit de vertraging van het radio licht bleek de flits namelijk een afstand van 4 miljard (!) lichtjaar te hebben overbrugd. Van heel ver buiten de Melkweg en heel lang geleden uitgezonden dus. Nu, tien jaar later, zijn deze Fast Radio Bursts (FRBs) nog steeds één van de grootste mysteries binnen de sterrenkunde. Er zijn er meer dan twintig gevonden, maar we weten niet waardoor ze veroorzaakt worden. Vanaf deze zomer gaan we met het brede blikveld van Apertif op Westerbork een hoop nieuwe FRBs vinden.
Met LOFAR gaan we daarna snel heel precies bepalen waar vandaan de flitsen komen. Het doel is daaruit op te maken hoe deze enorm felle radioflitsen worden gemaakt.

  • Locatie van de lezing: Veilingweg 21B in Bovenkarspel.
  • Aanvang van deze lezing: 20.00 uur ( de zaal is open vanaf 20.00 uur).
  • Van te voren aanmelden via: secretariaat@volkssterrenwachtorion.nl of telefonisch via 06-48850445 ( want vol=vol!!!!).
  • Toegangsprijs voor leden € 3,- p.p. en niet leden € 6,–.p.p ( dit is incl. een kopje koffie/thee in de pauze).
Advertenties