Advertenties

Remembering the Fallen: Warrant Officer II Class Neil McIntyre Stewart van de RCAF

remembrance

1019111208204715Op de oostelijke algemene begraafplaats in Andijk ligt het graf van Warrant Officer II Class Neil McIntyre Stewart uit Canada. Hij kwam om het leven bij de crash van Halifax JD271 van 428 Squadron van de Royal Canadian Air Force.

Door de jaren heen komt er steeds meer informatie ter beschikking over militairen die tijdens WWII zijn omgekomen. Zo ook over Warrant Officer II Class Neil McIntyre Stewart.

Stewart groeide op in een gezin met zes broers en vier zussen. Gedurende zijn jeugd bleek hij een getalenteerd golfspeler. Toen hij in mei 1942 achttien jaar werd, meldde hij zich aan voor de Royal Canadian Air Force. Na een opleiding tot Air Gunner (boordschutter) werd hij ingedeeld bij 428 Squadron.

In de nacht van 19 op 20 februari 1944 vloog hij met zijn bemanning een missie naar Leipzig.  Op 29 april 1944 spoelde het lichaam van Stewart aan bij Andijk.

De complete bemanning van de Halifax JD271:

  • Flying Officer Alan Woolverton (23, Canadees) – begraven in Enkhuizen
  • Sergeant Arthur Gotham (22, Brits) – vermist
  • Flying Officer Gerald Smith (Canadees) – vermist
  • Flight Sergeant Herbert Lister (23, Australisch) – begraven in Groesbeek
  • Sergeant Cecil Sherratt (22, Brits) – vermist
  • Sergeant Edward Webb (Canadees) – vermist
  • Warrant Officer II Class Neil Stewart (21, Canadees)

De naam van Neil Stewart komt voor in het Canadees Nationaal Gedenkboek, linksonder op de pagina.

ww2453

De bemanning van Halifax JD271
van de RCAF 428 ‘Ghost’ Squadron

Gerald SmithDe bommenwerper steeg om 23.56 uur op van RAF Middleton St. George. County Durham (toen North Yorkshire geheten) voor een vlucht naar de stad Leipzig, samen met 822 andere vliegtuigen (waaronder 561 Lancaster, 255 Halifax. 7 Musquito’s) om bommen af te werpen. Ruim 13% van de vliegtuigen zouden die nacht worden afgeschoten door de Duitsers.

De bommenwerper stortte neer in het IJsselmeer nabj Andijk. F / Sgt Stewart werd gevonden in de buurt Andijk op 29 april 1944 en werd begraven op de Algemene Begraafplaats aan de Weet. Op 17 juni spoelde het lichaam van F / O Woolverton aan; hij wordt begraven in Enkhuizen op de Algemene Begraafplaats.

Een ander bemanningslid, F / Sgt Lister, werd pas in 1984 begraven in Wervershoof op de toenmalige protestantse begraafplaats. Zijn graf bevindt zich nu op het Groesbeek Canadese Begraafplaats.

Alan Whamond Woolverton werd geboren (1921) in Penticton, British Columbia (BC), West-Canada (Vancouvergebied); maar groeide op in Winnipeg, meer naar het oosten, in de buurt van de Amerikaanse grens.

Hij had een broer Ralph. En hij was een echte vooroorlogse RCAF – man, officieel een fotograaf bij Air Force, op Camp Bordon. Hij schoolde zich om tot piloot en ging overzee naar het Europese Theater in 1943.”

Halifax JD 271 werd onderschept en door Lt. Friedrich Potthast (1) uit 12./NJG1 neergeschoten op 3.700 meter boven het IJsselmeer, zo’n 15 km ten zuid-oosten van Medemblik om 06.30 uur. Potthast was een Luftwaffe-nachtjager-ace (dit was zijn 6e bevestigde treffer sinds het uitbreken van de oorlog) en ging over tot een totaal van 8 nachtelijk overwinningen en nog eens 3 bij daglicht. De Duitse piloot werd gedood op 21/22 mei 1944 in een crash nabij Sourbrodt (Malmedy) na een luchtgevecht me gealiieerde jagers.

Twee andere bommenwerpers van de 428 Sqdn. keerden vroeg terug in de “nacht van de vallende sterren”, reden: ernstige ijsvorming (de extreme koude veroorzaakte ijsvorming op de vleugels van het toestel). En nog een paar andere Lancasters van de Ghost eskader keerden beschadigd terug naar de basis, nadat ze onder vuur waren genomen boven Duitsland door een Fw-190 en een Ju-88. Ze landden veilig op de basis en geen van de bemanningsleden was gewond geraakt tijdens de aanval.

Neil Stewart1Neil McIntyre Stewart kwam uit Parijs, Ontario, Canada. Hij werd geboren in 1923 in Compeer, Alberta. Hij had zes broers en vier zussen. Zijn familie verhuisde met het familiebedrijf naar Parijs, Ontario tijdens de depressie in de jaren 1920. Neil woonde ging naar de openbare school en Parijs High School,  beiden in Parijs. Hij was ook een sportman, in het bijzonder in hockey en golf. Hij werkte voor Sanderson en Harold Company Ltd, toen hij in dienstging van de RCAF in mei 1942.

Australische bemanningslid Herbert Lister werd aanvankelijk begraven in Wevershoof, maar later begraven op de Canadese militaire begraafplaats in Groesbeek, bij Nijmegen. F / O Woolverton werd begraven in Enkhuizen op de Algemene Begraafplaats.

Neil McIntyre Stewart

Het graf van Neil McIntyre Stewart

Advertenties