Advertenties

IVN Activiteiten zondag 7 mei: Egels, Zanddepot en Passie voor vogels

image

IVN Activiteiten zondag 7 mei: Egels, Zanddepot en Passie voor vogels

image

Egels van De Bonte Piet

Zondag 7 mei is het vanaf 13.00 uur egeltjesmiddag voor jong en oud bij IVN in Het Egboetje in Oostwoud, gelegen in het gelijknamige Egboetswater (afslag Hauwert). Deze gezinsactiviteit is gratis maar een vrijwillige bijdrage is zeer welkom. Marian Torenbeek van Vogel- en Dierenopvang De Bonte Piet uit Midwoud komt vertellen over de verzorging en leefwijze van egels. Daarna worden de herstelde egels uitgezet in het Egboetsterrein.

Egels behoren tot de beschermde beesten; men mag ze niet als huisdier gaan houden. Ze kunnen worden geholpen met een winterverblijf. Parasieten, fout voedsel, verstedelijking en verkeer vergen de meeste slachtoffers. Egels kunnen goed zwemmen maar zorg bij de vijver voor een plankje voor de egel om er uit te klimmen. Het zijn nuttige nachtdieren die slecht zien maar goed ruiken en smakkend en snuivend hun kostje bij elkaar scharrelen, vooral slakken en insecten.

Foto egel: Toos Brink

image

Ontdek het Zanddepot

Natuurliefhebbers kunnen zondag 7 mei o.l.v. gidsen een rondwandeling maken door het terrein van het Staats Bos Beheer ten noorden van Grootebroek. Het Zanddepot ligt midden in de kleipolder en is een natte cel met rietvelden, plas-drasgebied en omsloten door bos. Met een afwijkende flora en fauna t.o.v. de omgeving. Tijdens de verkaveling in de jaren ’70 was het een zandopslagplaats voor wegen die werden aangelegd. Gewoonlijk is dit natuurgebied niet geopend voor het publiek.

Verzamelen om 14.00 uur bij het hek van SBB-terrein aan de Dijkgraaf Grootweg / Grootslagweg 9 te Andijk. De excursie is gratis en duurt zo’n anderhalf uur. In verband met de begroeiing worden deelnemers aangeraden een lange broek en stevig schoeisel te dragen.

Fotobijlage berkenwantsen: Toos Brink

image

Passie voor vogels

Van 6 t/m 14 mei wordt overal in Nederland de Nationale Vogelweek gehouden. IVN West-Friesland heeft hart voor vogels en helpt ze op allerlei gebied, van weidevogelbescherming op de grond, oeverzwaluwwand in het open veld en Uilen- en andere vogelkasten ophangen in de boom. Daarna volgt de inventarisatie van al dat broedsel en het onderhouden van die vogelverblijven. Er is veel aandacht, kennis en passie voor vogels onder de IVN-gidsen.

Zondag 7 mei organiseert IVN afdeling West-Friesland een (roof)vogelmidddag in het Streekbos Paviljoen in Bovenkarspel van 13.00 – 17.00 uur. Er zijn drie activiteiten.

Bezoek beneden in de ontvangstruimte de tijdelijke tentoonstelling over vogels met nuttigeachtergrondinformatie en prachtige opgezette exemplaren. Van 14.00 – 15.00 uur toont Hans Verhoeven boven in de Incoteczaal een PowerPointpresentatie over bekende/onbekende en geliefd/gehate vogels die in ons vogelrijke land veel voorkomen. Praktijkkennis opdoen?

Ga daarna mee op vogelsafari met Fred Weel. Veel vogels kijken en luisteren van 15.00 – 16.00 uur tijdens de wandeling door het Streekbos. Er zijn verrekijkers beschikbaar.

Foto Torenvalkman zoekt voedsel: Hans Verhoeven

Advertenties