Advertenties

Lieve Paaskuikentjes

image
Op 17 april (2e Paasdag) is er van 14.00 – 16.00 uur een doorlopende kuikenvoorstelling

bij IVN West-Friesland in het Streekbos Paviljoen. Kinderboerderij SKIK uit Hoogkarspel laat pas uitgekomen kipkuikentjes, kwartels en mogelijk eendjes zien. En de SKIK- en IVN-gids vertellen ieder hun eigen verhaal over ‘de kip en het ei’. De soorten eieren, kippen, het broedproces, gedrag, wat ze eten en hoe een ei er van binnen uit ziet. Eieren van de supermarkt en uit de natuur worden met elkaar vergeleken en de verschillen besproken. De activiteit is gratis, maar een gift is welkom. image

Voor iets dat zo weinig weegt, is de schaal van een ei uitzonderlijk stevig. Kipkuikens doen er wel 24 uur over om met hun eitand door deze barrière heen te breken. Later breekt de eitand af. Sommige jonge vogels zijn hulpeloos en voor hun voedsel afhankelijk van de ouders. Kipkuikens niet, die kunnen zich binnen een paar uur zelf redden en binnen een paar weken al fladderen.

De ‘nepkraamkamer’ oftewel de broedmachine met warmtelampen, moet wel voldoen aan de vereiste temperatuur en vochtigheid voor de kuikens om het uitkomen te laten slagen.

Foto kuiken: Toos Brink

Advertenties