Advertenties

Grote onrust bij Kinderboerderij De Put!

image 
Het is een kwestie van misschien wel uren of een dag! Dat er wat gaande is wel duidelijk: alle dieren zijn onrustig! Mevrouw Kip staat met de cloaca in de wind. “Iets wat een kip nooit zou doen”, aldus de beheerder, “ze kunnen geen tocht verdragen op dat plekje waar geen veren zitten! Daar worden ze ziek van…”image
“Het witte hangbuikzwijn plast om de paar stappen, da’s ook een teken van onrust. De alpaca’s, die dieren die vaak door mensen worden aangezien voor lama’s, staan de ganse dag bij een van de shelters.”

“ Die bruine lijkt steeds even te kijken wat er binnenin gebeurt, maar daar is niets. Ze zijn schichtig nou, kijken alle kanten op en zes geiten in de stal mekkeren de hele dag. En Rusty, het mini-ezeltje staat vaak bij de ingang van zijn veld om alles in de gaten te houden!”

”En die geit bovenop die boomstam staat kijkt zeker het hele terrein af?” was onze gedurfde conclusie… “Nee, dat doen ze altijd, dat heeft er niks mee te maken”, was het ontluisterend antwoord.

image
Volgens de beheerder betekent dit dat er dieren zijn die op het punt staan te werpen… “Nee, geen lasso maar jonkies! Lammetjes! Kleine geitjes en zo… Dieren scheiden een geurstof af dat volgens de wetenschap bedoeld is hun soortgenoten te waarschuwen dat het zover is… Het is in de vrije natuur zo dat moeders dan het zwakst zijn als ze gaan werpen, door die geurstof, een soort afscheiding uit de klieren worden anderen daarop geattendeerd en worden onrustig, houden alles in de gaten, want ja, in de vrije natuur, in het wild zijn er natuurlijk weer andere dieren die daarop zitten te wachten, die hebben wel trek in een mals geitje. Dat instinkt zit er nog steeds bij die dieren in hun systeem. Ook al zijn ze al duizenden jaren gedomesticeerd!”

Dat het hangbuikzwijntje veel plast is zeker om die penetrante geur te maskeren…? “Dat lijkt er wel op, maar het fijne weten we er nog niet van waarom die zwijntjes dat doen. Toen ik dit voor het eerst meemaakte dacht ik dat ze ziek waren of zo, maar de veearts vertelde me dat hij dit vaak ziet bij kinderenboerderijen in het voorjaar!”

De medewerkers van de kinderboerderij verwachten dit weekeinde dat de eerste jonkies er zijn. “Dat is altijd een mooi gezicht, die kleintjes…”

Foto’s © 2017 C.A.P. Andijk

Advertenties