Advertenties

Oplossing gemeente defecte straatverlichting in Andijk: “Aankaarten bij Liander”

image
imageIn antwoord op vragen van Andrea va Langen van de VVD-Fractie Medemblik antwoordde het college van B&W op de vraag hoeveel meldingen de gemeente had ontvangen over defecte straatverlichting dat er vanaf 1 september t/m 6 maart 56 meldingen over de Openbare Verlichting geregistreerd zijn het meldingenboek. “Circa 10 gaan over de grote storingen. De rest zijn meldingen over een enkele mast die niet brandt.”

Op de vraag of de duisternis in delen van Andijk al merkbaar gevolgen heeft gehad voor de veiligheid (meer ongevallen, diefstallen etc. antwoordde het college dat de melders aangaven onveilig te voelen. Of er extra werd gesurveilleerd door de politie is niet bekend, de gemeente rept daar niet over.

imageOp de vraag wat de gemeente doet om de problemen op te lossen gaf men als antwoord: “De betreffende lichtmasten zijn aangesloten op het combikabelnetwerk van Liander. Wij geven een storing zodra deze bij ons is binnenkomen aan Liander door, via hun Storingen Portal. Wat doet Liander vervolgens: Een storing kan soms opgelost worden door de zekering te vervangen, in voorliggend geval ligt de oorzaak in de kabel. Dan wordt geprobeerd het storinggebied zo klein mogelijk te maken, door de verlichting via omwegen te schakelen. Dit is vaak de oorzaak dat in een storingsgebied de verlichting permanent brandt. Wij zijn van mening dat het continue branden van de verlichting beter is dan geen verlichting. De kosten zijn minimaal en hebben wij eerder aan u voorgerekend. Vervolgens wordt de meetdienst ingepland om de precieze storinglocatie te bepalen. Om een meting aan combikabels uit te voeren moeten ook woningen/bedrijven een korte periode zonder stroom gezet worden. Omdat de bedrijven/bewoners moeten worden geïnformeerd over de spanningsonderbreking duurt het enkele dagen voordat de werkzaamheden aan de kabel kunnen worden uitgevoerd. Parallel worden ook acties uitgevoerd om op de storinglocatie te kunnen en mogen graven. Zo wordt er een grondonderzoek uitgevoerd en worden de graafwerkzaamheden gemeld bij de gemeente. Uiteindelijk wordt de kabelstoring gerepareerd. Meestal binnen de termijn van maximaal 10 werkdagen die daarvoor staat…”

De gemeente gaat de problemen rondom de steeds terugkerende storingen aan het combikabelnetwerk in Andijk aankaarten bij de accountmanager en de afdeling Assetmanagement van Liander. “Wij dringen daarbij aan op vervanging van verouderde kabels”, aldus het college.

Advertenties

Eén reactie

 1. Op 29-9-2016 stuurde ik een mailbericht naar de gemeente Medemblik omdat ik al enige tijd bemerkte dat donderdags in een groot deel van Andijk de openbare straatverlichting overdag bleef branden: Dat lijkt een aardige verspilling van energie. En dat in een tijd en in een gemeente waarin energie zowel politiek als maatschappelijk een belangrijk thema is.
  De reden zal wel zijn dat zo overdag geconstateerd kan worden welke lichten defect zijn en welke niet maar dat moet toch ook in de avonduren kunnen en het geeft het signaal af dat de gemeente Medemblik wat slordig lijkt om te gaan met gemeenschapsgelden en de elektriciteit.
  Of het terecht is of niet, die uitstraling heeft het.
  Kan de Gemeente Medemblik niet beter kiezen voor een optie die kan bijdragen aan vertrouwen van de burger zo vroeg ik me in de mail af.
  Daarop kreeg ik op 5-10-2016 de volgende reactie van de afdeling Wegen en Openbare Verlichting:
  ‘De verlichting in Andijk wordt inderdaad gecontroleerd op de donderdag. Dit gebeurt 10x per jaar, niet elke week. Dat wij dit overdag doen heeft te maken met de wijze waarop ons contract met de onderhoudspartij nu is opgebouwd. Wij willen echter in het nieuwe contract dat wij gaan aanbesteden wel overstappen op nachtelijke controles. Dit o.a. vanwege de redenen die u aangeeft, maar aanvullend ook omdat wij o.a. in Andijk grote delen van de verlichting niet zelf aan- en uit kunnen zetten. Hiervoor zijn wij afhankelijk van Liander’…..’Overigens is de impact van het overdag controleren van de verlichting maar beperkt op het energieverbruik. De verlichting kent ca. 4400 branduren per jaar. Voor de controle komen daar 10 x 8 uur (werkdag) bij’….’Aan het uitvoeren van nachtelijke controles en reparaties overdag kleven ook nadelen. Zo kan de monteur niet testen of de reparatie is geslaagd zonder het net onder spanning te zetten. Met name in gebieden waar wij de verlichting dus zelf niet kunnen schakelen kan de monteur niet testen of de verlichting na reparatie inderdaad ook werkt’.
  Ik wens de gemeente en de gemeenteraad veel wijsheid en succes toe bij het oplossen van de problematiek.

  .

  Like

Reacties zijn gesloten.