Advertenties

PvdA Medemblik wil proef met ‘Anoniem Solliciteren’ bij gemeentelijke organisatie

imageDiscriminatie op de arbeidsmarkt is een hardnekkig probleem. Leeftijd, geslacht en etnische achtergrond hebben een negatieve invloed op de kans of je wel of niet voor een sollicitatiegesprek wordt uitgenodigd. Een oplossing hiervoor is het anonimiseren van naam, leeftijd en geslacht, waardoor sollicitanten vooral op hun kwaliteiten beoordeeld kunnen worden en niet op hun achtergrond.

Een proef met anoniem solliciteren in de gemeente Den Haag liet onlangs zien dat er drie keer zoveel sollicitanten met een migrantenachtergrond werden uitgenodigd voor een gesprek in vergelijking met een niet-anonieme sollicitatieprocedure. Ook in andere gemeentes en provincies zijn proeven gestart met anoniem solliciteren.

De PvdA streeft naar een verbonden samenleving, een inclusieve samenleving. Dit geldt ook voor de arbeidsmarkt. Discriminatie op de arbeidsmarkt, of het nu gaat op leeftijd, man of vrouw, of waar je eigen wieg of die van je ouders heeft gestaan, willen wij bestrijden.

Proef
De PvdA Medemblik wil In de periode t/m december 2017 anoniem solliciteren als een proef /pilot invoeren als onderdeel van het werving- en selectiebeleid ten aanzien van vacatures binnen de gemeentelijke organisatie. De raad moet dan uiterlijk februari 2018 worden geïnformeerd over de bevindingen van deze pilot.

Deze (aangepaste) motie wordt donderdag tijdens de raadsvergadering door Bert de Jong ingediend.

Advertenties