Advertenties

Oude iPods bieden dementie patiënten een beter leven Lionsclub start landelijke iPod inzamelactie voor Stichting MUSIC & MEMORY NL

image
unnamedAnna Paulowna – Lionsclub Anna Paulowna is afgelopen maand, samen met 40 landelijke Lionclubs, begonnen met het inzamelen van oude iPods voor stichting MUSIC & MEMORY NL. Deze stichting gebruikt de iPods om mensen met Alzheimer of een andere vorm van dementie, met behulp van muziek, mooie herinneringen te laten herbeleven. Hiermee krijgen niet alleen de ingezamelde iPods een tweede leven, maar ook de patiënten.

imageDe Lionsclub roept heel Nederland op hun oude iPods op te zoeken en deze te doneren aan de MUSIC & MEMORY CLUB NL. Meer informatie over de inzamelactie is hier te vinden. Oude iPods kunnen opgestuurd worden naar: Lions iPod actie, Postbus 84, 1760 AB, Anna Paulowna. Op de website is een overzicht te vinden van alle landelijke inzamelpunten.

‘‘Door de opkomst van online streaming diensten, zoals Spotify, is van veel Nederlanders de iPod in een stoffige rommellade belandt. Met ons initiatief kunnen we deze stoffige oude apparaten weer een zinvolle bestemming geven. We hopen dat heel Nederland op zoek gaat naar die oude iPods en deze massaal aan ons opstuurt, zodat we de stichting MUSIC & MEMORY NL en de patiënten verder kunnen helpen. Dat zou fantastisch zijn’’, aldus Adjo Poorter, initiatiefnemer van de iPod inzamelactie, van Lionsclub Anna Paulowna.

Muziek als geheugensteun
Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat favoriete muziek bij vrijwel alle mensen diepe herinneringen raken. Dit geldt ook voor mensen met Alzheimer of een andere vorm van dementie. Maar bij hen is de impact veel groter. Het luisteren naar hun persoonlijke en favoriete muziek is zo groot, dat mensen met uiteenlopende cognitieve en fysieke beperkingen nieuwe zingeving vinden en weer verbinding kunnen maken met hun omgeving.

MUSIC & MEMORY NL
MUSIC & MEMORY NL gebruikt deze informatie om hun patiënten met dementie te helpen met het opnieuw verbinding kunnen maken met hun omgeving door middel van muziek. Zij doen dit niet alleen voor mensen met cognitieve beperkingen, maar ook voor mensen met fysieke beperkingen. De stichting zet zich in om zorgprofessionals te trainen en helpt bij het realiseren van afspeellijsten op de iPods, met hierin de persoonlijke, favoriete muziek van een patiënt. De iPods zijn hierbij onmisbaar, maar naast iPods zijn ook de opladers en andere accessoires nodig.

Music & Memory iPod starter kit
De ingezamelde spullen worden in de vorm van ‘starter kit’ aan zorginstellingen gegeven. Een starter kit bestaat uit:
10 gebruikte en opgeschoonde iPods
10 koptelefoons
3 splitters om samen te kunnen luisteren
3 USB-opladers
50 euro iTunes tegoed

Lionsclub heeft als doelstelling om op jaarbasis ruim 2.000 iPods te gaan inzamelen.

Lange termijn doelstelling
Er zijn in Nederland 2.326 verpleeghuizen en zorginstellingen. Om al deze locaties een Music & Memory iPod starter kit te kunnen geven zijn er 23.260 iPods nodig. Als het iPod project binnen een zorginstelling succesvol is en er genoeg iPods zijn ingezameld, kunnen er na de eerste starter kit nog veel meer iPods gedoneerd worden om de projecten te helpen op te schalen.

Advertenties