Advertenties

Verpleegafdelingen WFG vol door griepepidemie | Griepepidemie in Nederland


Hoorn | ​Vanwege de griepepidemie zijn vrijwel alle bedden in het Westfriesgasthuis bezet door zieke mensen. Dat betekent dat de doorstroom vanuit de Spoedeisende hulp naar een afdeling voor sommige patiënten lang duurt. Ook liggen patiënten soms op een andere afdeling dan je zou verwachten op grond van de aandoening.

Elke dag wordt bekeken of geplande operaties door kunnen gaan. Tot nu toe hoeven er gelukkig geen mensen worden afgebeld die zich al voorbereiden op een ingreep. “We hopen dat dat zo blijft, ook met het winterse weer dat voor de komende dagen is voorspeld,” zegt zorgmanager Linda Burger. “Mochten mensen langer moeten wachten, bijvoorbeeld op de Spoedeisende hulp, dan bieden wij u alvast onze excuses voor de overlast en hopen op uw begrip.”

Griepepidemie in Nederland

Afgelopen week bezochten 61 per 100.000 mensen de huisarts in verband met griepachtige klachten. In de week van 28 november tot en met 4 december 2016 waren dat er 58 per 100.000. Van de verschillende griepvirussen die voorkomen, wordt het type A(H3N2) op dit moment het meest gevonden. Er komen echter ook veel andere virussen voor die griepachtige klachten veroorzaken, zoals RS-virus. Deze virussen dragen op dit moment in belangrijke mate bij aan het grote aantal mensen dat de huisarts bezoekt met griepachtige klachten.

Er is sprake van een griepepidemie als er gedurende twee achtereenvolgende weken meer dan 51 op de 100.000 mensen last hebben van griepachtige klachten en het griepvirus (influenzavirus) bij een deel van hen wordt aangetoond. Dat wordt vastgesteld door het NIVEL (Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg) in samenwerking met het RIVM en het ErasmusMC. De afgelopen twintig seizoenen duurde de griepepidemie gemiddeld 9 weken, met een uitschieter van 21 weken in het griepseizoen van 2014/2015. Toen begon de griepepidemie ook vroeg, in week 49. De afgelopen jaren startte de griepepidemie meestal rond de jaarwisseling. Dit jaar start het seizoen dus iets vroeger dan gewoonlijk, vergelijkbaar met 2014/2015.

RS-virus, dat nu ook circuleert, is een virus dat veel voorkomt bij jonge kinderen met een luchtweginfectie in de wintermaanden en dat bij een deel ernstige klachten kan veroorzaken. Tegen het RS-virus is nog geen vaccin beschikbaar.

Ziekteverschijnselen

Griep is een ziekte waarbij het slijmvlies in de luchtwegen ontstoken is. Het begint vaak zeer plotseling met:

  • koude rillingen
  • hoofdpijn
  • heftige spierpijn en vermoeidheid
  • keelpijn en droge hoest
  • (hoge)koorts

De koorts kan binnen 12 uur oplopen tot 39°C of hoger en duurt meestal 3 tot 5 dagen. De veroorzaker van griep is een influenzavirus. Dit virus kan ontstekingen geven in het slijmvlies van de neus-, keel- of bijholten, maar ook van de luchtpijp of de longen. Volledig herstel duurt 1 tot 3 weken. Meestal is griep onschuldig de meeste mensen genezen zonder medische behandeling. Maar sommige mensen hebben een grotere kans op ernstige klachten als ze griep krijgen. Dit geldt voor ouderen en mensen met een chronische ziekte. Mensen die al hart- en longklachten hebben kunnen door de griep daar meer last van krijgen.

Besmetting en preventie

De griep en verkoudheidsvirussen zitten in druppeltjes snot, slijm en speeksel. Door praten, hoesten of niezen worden de virussen verspreid. Dit gebeurt vooral in ruimten waar mensen dicht bij elkaar zitten en waar slecht geventileerd wordt, bijvoorbeeld in een trein of bus, een school of kinderdagverblijf. Ook worden virussen overgedragen via handen en voorwerpen, zoals een deurknop. Als iemand bijvoorbeeld na het vastpakken van de deurknop, zijn mond, neus of ogen aanraakt, kan hij besmet worden. Goede hygiëne kan verspreiding en besmetting beperken.

Tegen griep kun je worden ingeënt (de griepprik). De griepprik wordt gratis aangeboden aan kinderen, aan volwassenen die extra risico lopen om ernstig ziek te worden door griep en aan alle mensen ouder dan 60 jaar.

image

Advertenties