Advertenties

KNMI: Code Oranje – Later vanavond van het westen uit sneeuw, zaterdag grote kans op ijzel

imageVannacht en zaterdag overdag is er in het gehele land grote kans op gladheid door sneeuw en/of ijzel. De winterse neerslag begint rond middernacht in het westen van het land als sneeuw. Deze sneeuw gaat na een aantal uren over in onderkoelde regen of motregen, met ijzel tot gevolg. Het neerslaggebied trekt langzaam oostwaarts.

Zaterdag overdag valt er nog geruime tijd winterse neerslag in de vorm van lichte ijzel, in het zuidoosten aanvankelijk nog als sneeuw. De temperatuur loopt van het westen uit langzaam op waarmee de gladheid vanaf het einde van de ochtend geleidelijk verdwijnt. In het oosten en zuidoosten kan de gladheid echter tot ver in de avond aanhouden.

Vanaf 00:00 uur geldt Code Oranje

Er is vandaag vrij veel zon, af en toe afgeschermd door sluierbewolking. Het blijft koud met middagtemperaturen iets boven nul in het westen van het land. Zeer lokaal kunnen binnenwegen glad zijn door bevriezing.

De wind is oost tot zuidoost en zwak tot matig. In de middag neemt de bewolking vanuit het westen geleidelijk toe en later in de avond valt er in het westen lichte sneeuw. De wind draait naar een zuidelijke richting en wordt matig, langs de kust later (vrij) krachtig.

Komende nacht breidt de sneeuw zich langzaam verder over het land uit. Vooral in het westen van het land kan de sneeuw in de loop van de nacht al overgaan in ijzel met kans op gladheid op uitgebreide schaal. De minimumtemperatuur ligt enkele graden onder het vriespunt en er staat een zwakke tot matige zuidelijke wind, aan de kust en op het IJsselmeer is de wind (vrij) krachtig.

In de loop van zaterdag gaat de sneeuw ook dieper landinwaarts op steeds meer plaatsen over in ijzel. In de middag valt er in het westen nog af en toe lichte regen, in het oosten en zuidoosten kan de ijzel nog tot in de avond aanhouden. Verder wordt het erg nevelig of mistig. De maxima lopen uiteen van 7°C op de Wadden tot rond het vriespunt in het zuidoosten. De wind wordt zuidwestelijk en is zwak tot matig. In de avond draait de wind in het noordwesten naar west tot noordwest. (Bron: KNMI)

Vannacht en zaterdag overdag grote kans op ijzel

Advertenties