Advertenties

Ontdekking van het jaar: Kortste dag duurt evengoed 24 uur

image
Vandaag is het de eerste dag van de winter, de astronomische winter en die begint om 18.11 uur. Op 21 december is de zonsopgang om 8.46 uur en de zonsondergang is om 16.30. Dit is effectief de kortste dag 2016, de zon is het minst zichtbaar. Echter is het zo dat op 31 december de zonsopgang het laatst is, namelijk 8.48 uur en zonsondergang is op 12 december het vroegst: 16.27 uur. Dit is trouwens bijna elk jaar precies hetzelfde.

Maar goed, gaat u er even voor zitten want hieronder zijn de tijden voor Andijk voor vandaag!

06:40 Begin astronomische schemering
07:22 Begin nautische schemering
08:07 Begin burgerlijke schemering
08:49 Zonsopgang
16:26 Zonsondergang
17:08 Einde burgerlijke schemering
17:52 Einde nautische schemering
18:34 Einde astronomische schemering

Niet op alle plekken zijn deze tijdstippen hetzelfde.  Want zou u in Overdinkel wonen, in het oosten des lands tegen de grens aan van Duitsland, dan gelden daar andere tijden! Het is daar eerder daglicht. Het scheelt ongeveer 11 minuten. De zon komt in het oosten dus om 08:38 uur op, maar gaat daar ook eerder onder!

Ook in de richting Noord-Zuid zijn er tijdsverschillen. Als u een loodrechte lijn naar het zuiden trekt vanuit Andijk, dan kom je in de buurt van ‘s-Hertogenbosch of beter, Vlijmen (longitude: 5.220876 | meridiaan). Ook dan scheelt het 6 minuten met Andijk dat het daar in Vlijmen eerder de zon op gaat en ook later onder.

Kortom, het heeft te maken met de stand van de aarde ten opzichte van de zon, en wat de aarde betreft ook nog de locatie daarop binnen het raamwerk van een tijdszone. IN principe kan er nog een derde dimensie aan worden toegevoegd, maar dat wordt niet gehanteerd in tijdberekeningen voor aardoppervlakte.

De Nederlandsche Spoorwegen had in het begin van de vorige eeuw dan ook verschillende tijdzones in het land, 3 zones: het oosten, midden en westen des lands. Die flauwekul is afgeschaft want met een vooruitziende blik had men toen al in de gaten dat dát problematisch zou worden voor Nederland anno 2016.

In het zuiden van Spanje is de vroege zonsondergang al veel eerder en de late zonsondergang ook weer later. Omdat Nederland zo klein is zijn er maar kleine verschillen in de exacte tijd van de kortste dag.

Over een half jaar is het weer de langste dag van het jaar.

Advertenties