Advertenties

Griepepidemie in Nederland

imageHet aantal grieppatiënten neemt geleidelijk toe. In week 49 van 2016 rapporteerden de Peilstations participerend in NIVEL Zorgregistraties eerste lijn 61 mensen met influenza-achtige ziekte (IAZ) op de 100.000 inwoners. Dat is voor de tweede achtereenvolgende week boven de epidemische grens van 51 per 100.000.

Bij een deel van de patiënten zijn neus- en keelmonsters afgenomen. De uitslagen hiervan worden woensdagmiddag bekend gemaakt.

Het aantal jonge kinderen (0-4 jaar) dat de huisarts consulteert voor respiratoire aandoeningen (acute luchtweginfecties, pneumonie, streptokokken-angina/roodvonk), acute otitis media en een veronderstelde
gastro-intestinale infectie is hoger dan anders omstreeks deze tijd van het jaar.

Volgens de definitie van een griepepidemie moet de IAZ-incidentie op twee achtereenvolgende weken boven de baseline uitkomen. De griepepidemie is dus feitelijk begonnen. De komende weken zullen uitwijzen of de epidemie nu ook doorzet. Met de kerstvakantie op komst valt de verspreiding via de scholen tijdelijk weg. Griep wordt immers het meest effectief door kinderen verspreid.

Voorkom besmetting
Om de kans op verspreiding te imageverkleinen: bedek uw neus en mond tijdens niezen, gebruik papieren zakdoekjes en was regelmatig uw handen. Twijfelt u of u bent aangestoken? Een online griepcheck kan uitkomst bieden.

Metingen in West-Friesland.
DGGM onderzoekt het aantal griepgevallen in Nederland. Iedereen kan hieraan meedoen door periodiek een vragenlijst in te vullen via www.degrotegriepmeting.nl 

Op de kaart hiernaast het aantal actuele gevallen van griep (rood) en verkoudheid (blauw)

Advertenties