Advertenties

Een verdachte gepakt straatroof| Dodelijke aanrijding | Hennepkwekerij | Malafide webshops | Zwaar vuurwerk aangetroffen

Hoogkarspel – De politie is nog op zoek naar de tweede verdachte van een straatroof die gepleegd werd op dinsdag 18 oktober op de Julianastraat in Hoogkarspel. De eerste verdachte werd maandag 28 november aangehouden. Eventuele getuigen van de straatroof worden verzocht contact op te nemen met de politie op 0900-8844.

Op dinsdagavond 18 oktober, omstreeks 22.45 uur, werd een 19-jarige Schagenaar door twee mannen beroofd van zijn gsm en portemonnee met inhoud. Onder bedreiging van op een vuurwapengelijkend voorwerp werd het slachtoffer gedwongen zijn spullen af te geven.

Uit onderzoek kwam een verdachte naar voren. Het gaat om een 18-jarige jongeman uit Bovenkarspel. Hij kon op maandagavond in zijn woning worden aangehouden. De politie is nog op zoek naar de tweede verdachte.

Dodelijke aanrijding

Grootebroek – Woensdagmiddag heeft er op de Graaf Willemstraat in Grootebroek een dodelijke aanrijding plaatsgevonden.

Rond 14.30 uur fietsten een 83-jarige vrouw en haar partner over de Graaf Willemstraat. Ter hoogte van het plantsoen moesten ze uitwijken voor een graafmachine die  deels in het plantsoen en deels op de rijbaan stond. De vrouw is vermoedelijk tegen de linkerrups van de graafmachine aangereden en ten val geraakt achter de graafmachine, die net op dat moment achteruit reed. Het 83-jarige slachtoffer is met een traumahelikopter overgebracht naar het ziekenhuis, maar aan haar verwondingen overleden.
De 40-jarige bestuurder van de machine is meegenomen naar het bureau voor verhoor. Hij is daarna heengezonden. Verkeersongevallen Analyse van de politie doet nader onderzoek naar de toedracht van het incident.

Hennepkwekerij

Zwaag – Op donderdagmorgen stelde de politie een onderzoek in in een woning aan de Waterkers in Zwaag. De politie had informatie gekregen dat in het pand mogelijk een hennepkwekerij zou zijn.

In de woning trof de politie een grote kweekruimte. Twee slaapkamers waren samengevoegd. Hierin stonden 296 hennepplanten. De politie nam de hennep en de bijbehorende apparatuur (lampen, transformatoren e.d.) in beslag.

Bij controle bleek er bovendien sprake te zijn van diefstal van stroom.

In de woning waren geen verdachten aanwezig. De politie stelt een onderzoek in naar de gebruiker van het pand en/of de eigenaar van de kwekerij.

Voorkom dat je slachtoffer wordt van malafide webshops in december

Noord-Holland – Het Landelijk Meldpunt Internetoplichting (LMIO) van de politie ziet een tendens dat met name rond de feestdagen malafide websites worden opgericht, met als doel mensen geld afhandig maken die online cadeaus kopen voor hun geliefden en vrienden. Vaak gaat het om webwinkels die populaire producten verkopen zoals spelcomputers, foto-, film,- en audioapparatuur, maar ook GSM’s en tablets.

Dergelijke websites maken in een week tijd soms 150 tot 200 slachtoffers. Het LMIO probeert in de maand december om deze websites zo snel mogelijk te detecteren en offline te krijgen. Het gaat daarom samenwerken met andere partijen die zich eveneens sterk maken voor het uitbannen en terugdringen van deze vorm van fraude. Samen met banken, keurmerkorganisaties, Opgeletopinternet.nl, Fraudehelpdesk, consumentenprogramma’s zoals Kassa, Radar en Opgelicht gaat het LMIO de strijd aan.

Te mooi om waar te zijn

Het is best lastig om te zien of je te maken hebt met een malafide webwinkel. Als iets te mooi is om waar te zijn dan is dat vaak ook zo. Erg lage prijzen duidt vaak al op een malafide webwinkel. Zorg dat je er alles aan gedaan hebt om te voorkomen dat je slachtoffer wordt.
Dit kun je op meerdere manieren voorkomen. Belangrijk is om vooraf de webwinkel te googelen. Via allerlei fora wordt vaak al informatie over een webwinkel gegeven. Als er geld overgemaakt moet worden naar een normaal bankrekeningnummer moet je al alert zijn. Bij een webwinkel is dit ongebruikelijk. Betalen via iDEAL is veilig, maar geeft geen zekerheid dat je het bestelde product ontvangt. Er kan misbruik worden gemaakt van dit betaalmiddel. Betalen via een creditcard kost soms wel iets meer, maar als het achteraf fout gaat krijg je vaak je geld terug. Ook belangrijk om te controleren is hoe lang een website al actief is. Als een website zeer recent is geregistreerd, dan is dit vaak een aanwijzing dat er iets niet in de haak is. Je kunt dit controleren bij www.SIDN.nl als een webwinkel (domeinnaam) eindigt op .nl en bij www.who.is als een webwinkel (domeinnaam) eindigt op.com. Meer tips op;

https://www.politie.nl/themas/internetoplichting.html#alinea-title-hoe-kan-ik-vooraf-de-verkoper-checken

Twijfels

Wie twijfels heeft over de betrouwbaarheid van een verkoper of website kan op www.politie.nl aan de hand van onder meer een bankrekeningnummer, mailadres of telefoonnummer ook controleren of hierover bij de politie meldingen zijn binnengekomen (https://www.politie.nl/aangifte-of-melding-doen/controleer-handelspartij.html) Slachtoffers van internetoplichting kunnen op www.politie.nl ook aangifte doen.

LMIO

Bij het Landelijk Meldpunt Internetoplichting (LMIO) van de politie zijn in 2015 bijna 44.000 aangiftes binnengekomen. Uit de jaarcijfers van het LMIO blijkt dat gedupeerden gemiddeld voor 200 euro opgelicht werden, waarmee hun totale schade uitkomt op bijna 9 miljoen euro.

Vermoedelijk ligt het werkelijke aantal slachtoffers van internetoplichting twee keer hoger. Hoewel niet elke aangifte leidt tot een strafrechtelijk onderzoek, is het toch zinvol om elke oplichting bij het LMIO te melden. Ondanks dat er meer aangiftes binnen komen dan onderzocht kunnen worden, kan het LMIO de oplichters ook op andere manieren dwarszitten. Zo wordt bijvoorbeeld een rekeningnummer van een oplichter doorgegeven aan de bank die bij meerdere meldingen de rekening blokkeren.

Katvangers

Om buiten beeld te blijven van de politie en zelf problemen met de bank te voorkomen, maken veel oplichters gebruik van zogenoemde katvangers, mensen die tegen betaling hun bankrekening ter beschikking stellen. Het geld dat slachtoffers naar deze rekeningen overmaken, wordt in opdracht van de feitelijke oplichter gepind door zogenoemde cashers.

Hoewel de katvangers en de cashers zich niet schuldig maken aan oplichting, lopen zij wel degelijk een groot risico. Ook zij maken zich schuldig aan een strafbaar feit, namelijk witwassen. De katvangers en cashers komen als eerste bij de politie in beeld en lopen dus grote kans te worden gepakt en vervolgd. Voor de katvangers geldt bovendien dat zij vaak door geen enkele bank meer worden geaccepteerd en dus niet meer kunnen bankieren.

Zwaar vuurwerk aangetroffen

Zwaag – De politie nam donderdagmiddag 1 december een partij van 79 kilo vuurwerk in beslag. Een groot gedeelte bestond uit het zogenaamde lijst III vuurwerk. Dit is het zwaarste en gevaarlijkste vuurwerk.

Naar aanleiding van een melding deed de politie onderzoek in en bij een woning in Zwaag. In een auto en een schuurtje bij de woning werden dozen met vuurwerk aangetroffen. Bij dit vuurwerk zaten onder anderen cobra’s, nitraten en vlinders. Het gaat hierbij om zeer zwaar en illegaal vuurwerk. De politie hield ter plaatse de 31-jarige bewoner van het pand aan. Hij werd voor verhoor overgebracht naar het politiebureau. De politie nam het vuurwerk in beslag.

Gevaar van illegaal vuurwerk

Illegaal vuurwerk is, in handen van particulieren, levensgevaarlijk en heeft vaker geleid tot ernstige brandschade en vele ongelukken met slachtoffers die ledematen zijn verloren en oog- of gehoorschade hebben opgelopen, waaronder jonge kinderen. Het vervoer van het vuurwerk over de weg en de opslag ervan in woningen creëert bovendien grote veiligheidsrisico’s voor anderen.
Illegaal vuurwerk is nog steeds een groot veiligheidsprobleem. De inspanningen van de politie, de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILenT) en het Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie om de handel in illegaal vuurwerk te bestrijden worden daarom onverminderd voortgezet.
Niet alleen het verkopen van illegaal vuurwerk is strafbaar, ook particulieren die (online) illegaal vuurwerk kopen zijn strafbaar. Op de handel maar ook op het bezit ervan staat een maximale gevangenisstraf van 6 jaar. Kijk voor meer informatie en preventietips op onze speciale themapagina Vuurwerk.

Hoe doe ik melding van illegaal vuurwerk?

Illegaal vuurwerk levert gevaar op voor u en uw omgeving. Weet of vermoedt u dat er ergens illegaal vuurwerk is opgeslagen of wordt verhandeld? Meld dit bij de politie via telefoonnummer 0900-8844 of via het online meldformulier. Blijft u liever anoniem? Bel dan met Meld Misdaad Anoniem op 0800-7000.

Advertenties