Advertenties

Defensie oefent avondvliegen met F-16’s

image
Gisteravond vloog over Andijk een F-16 met het karakteristiek geluid. Ongewoon aan een kant maar niet voor Defensie. F16-vliegers oefenen namelijk van 31 oktober tot en met 16 december het vliegen bij duisternis. Ze vliegen vanaf de vliegbases Volkel en Leeuwarden op maandag tot en met donderdag tot uiterlijk 23.00 uur.

Op vrijdag wordt er alleen overdag gevlogen. Het oefenen bij duister bereidt vliegers optimaal voor op hun taak, welke ze vaak in het donker uitvoeren. Vanwege operationele redenen of onvoorziene omstandigheden kan de Koninklijke Luchtmacht van de planning afwijken.

image

Jachtvliegers en helikoptervliegers oefenen ook in het vliegen bij duister. Om een missie in het donker goed uit te voeren, moet een vlieger dat hebben geoefend, zeker als er meer toestellen aan een missie meedoen en er dreiging is vanaf de grond en/of in de lucht. De inzet in missiegebieden vindt vaak ’s avonds of ’s nachts plaats. Het luchtmachtpersoneel gebruikt dan nachtzichtapparatuur. Zij zien door deze helderheidsversterkers alles in groentinten. Het zicht van een vlieger is beperkt, alsof hij door 2 kokers kijkt. Het trainen met de nachtzichtapparatuur is pas zinvol als het volledig donker is.

Het avondvliegseizoen van de F-16’s en helikopers boven Nederland loopt van oktober tot april. Dit gebeurt vanaf de F-16-bases Leeuwarden en Volkel en vanaf de helikopterbases Gilze-Rijen, Deelen en De Kooy in Den Helder. De tijden waarop wordt gevlogen staan tijdens het avondvliegseizoen op de pagina militaire vluchten.

Foto’s Defensie

Cyp9kLZWIAA2tB-

Advertenties