Advertenties

Na Rosa, -Gewoon oorlog- Muziektheater voor jeugd, rondom WOII in West-Friesland

Na Rosa persfoto Fotografie Jauwk Ras
Op 13 november om 15:00 uur gaat “Na Rosa” in première in Theater Het Pakhuis te Hoorn. In het theater en film wordt vaak getoond hoe de WOII in de randstad was. Deze jeugdvoorstelling vertelt over de WOII búiten die stad. Over het dagelijks leven in een rare tijd. Het is de tweede keer dat Laboman Producties een geheel nieuwe muziektheatervoorstelling over de lokale geschiedenis brengt.

Het verhaal

Willem en Jannes zitten gewoon op school. En ze gaan gewoon naar voetbal. De dagen rijgen zich ongestoord aaneen. Maar op een dag is Rosa ineens verdwenen. De volwassenen doen erg vaag en geheimzinnig over haar plotselinge vertrek. Als Willem geen antwoorden krijgt, besluit hij ze zelf maar te gaan zoeken. Hij doet een ontdekking die zijn leven verandert.

En dan begint voor Willem de oorlog pas echt. Hij wil iets doen, maar wat kan een gewone schooljongen betekenen in zo’n abnormale situatie die de oorlog is?

Hij merkt al gauw dat ook kleine keuzes grote gevolgen kunnen hebben.

Waarom dit verhaal?

Theater is een mooie manier om een verhaal van vroeger invoelbaar te maken. De acteurs staan hier & nu iets te beleven en het publiek is er live bij. We willen niet dat het publiek de zaal verlaat met alleen het gevoel: ‘wat was het erg’. We geven ook handvatten; ‘wat ligt binnen mijn mogelijkheden om zelf te doen’. Wij verwachten geen wereldverbeteraars te maken van onszelf of ons publiek. We willen vooral duidelijk maken wat je al in handen hebt om verschil te kunnen maken. Welke kleine keuzes van belang kan jij maken? Een positieve insteek op een beladen onderwerp.

Laboman Producties

Vorig jaar had Laboman Producties succes met de muziektheatervoorstelling ‘Zuidpool’ over de Kaap Hoorn-reis die in 1616 vanuit Hoorn vertrok.

Daarmee hebben we veel scholen bezocht en steeds prachtige reacties gehad van zowel leerlingen als leerkrachten. Dat is uiteraard weer onze bedoeling met “Na Rosa”.

  • Kaarten (à 6 of 8 euro) kunnen gereserveerd worden via http://www.pakhuishoorn.nl of 0229-247202.
  • Regie: Janna de Lathouder
  • Spel en muziek door: Sander Huisman en Martijn Bos.
  • Niet geschikt voor kinderen onder de 8 jaar en zeer geschikt tot en met 100 jaar.
  • “Na Rosa”  is, inclusief lesbrief en optioneel een workshop, beschikbaar voor basisscholen (bovenbouw).

Na Rosa Flyer BackNa Rosa Poster en Flyerfront
Fotografie Jauwk Ras

Advertenties