Advertenties

Bommenwerper na 75 jaar geborgen

wellington-1
Bij de Bergingsdienst van de Koninklijke Luchtmacht zijn ze al wel wat gewend. Maar een berging middenin het IJsselmeer? Dat is toch echt een klus van de buitencategorie. In september lichtten specialisten van Defensie daar de restanten van een Vickers Wellington-bommenwerper.

Het is een bizar zicht. Op pakweg een uur varen van Lemmer kijk je rechtstreeks naar de bodem van het IJsselmeer. Over een oppervlakte van 25 bij 36 meter staar je in de 4 meter diepe bergingskuip, omzoomd door metershoge stalen damwanden. Een waterbouwkundige krachttoer.

Middenin steekt een stuk verwrongen staal uit de modder omhoog. “Zo ligt het er allemaal bij”, vertelt majoor Arie Kappert, stafofficier vliegtuigberging. “Mensen verwachten dat we een compleet vliegtuig naar boven halen. Maar dat gebeurt vrijwel nooit. Het is een bult aan wrakdelen. Er zit geen verband meer in.”

Oogst

Dat blijkt wel aan de lopende band op het naastgelegen werkeiland. Vliegtuigbergers, explosievendeskundigen en identificatiespecialisten doorzoeken schouder aan schouder de schier eindeloze stroom van klompen klei, schelpen en gemangelde metalen onderdelen. Hun oogst stemt je nederig. Een machtige bommenwerper, teruggebracht tot een berg schroot die past in een 20-voets container. Een propeller, een machinegeweer, een verbogen pantserplaat. Het zijn de weinige voor de leek direct herleidbare vliegtuigdelen.

Lees verder

Advertenties