Advertenties

Samenwerkende milieuorganisaties: “Systeem inzamelen plastic huisvuil deugt niet” | ‘Slechts 30% wordt gerecycled’

Deze zomer werd in de gemeente Medemblik de container geïntroduceerd voor het inzamelen van plastic huisvuil.

Nu blijkt dat maar 30% van het plastic huisvuil daadwerkelijk wordt gerecycled en dat de rest in verbrandingsovens verdwijnt.

Maar het systeem voor het inzamelen van plastic huisafval deugt niet en moet op de schop. Dat schrijven samenwerkende milieuorganisaties in een brief aan de Tweede Kamer. Dat meldt de NOS in het Journaal!

Om de consument zoveel mogelijk plastic afval te laten scheiden en in te leveren, begon de verpakkingsindustrie in 2009 het programma Plastic Heroes (bekend van het oranje plastic ‘supermannetje’). Maar dat systeem draagt bijna niets bij aan de recycling, zegt Robbert van Duin van Recycling Netwerk, waarin de milieuorganisaties samenwerken. "De financiële opbrengst en de winst voor het milieu vallen zwaar tegen."

Volgens Van Duin heeft hooguit 30 procent van de verpakkingen die via Plastic Heroes worden ingezameld een economische waarde. "Dat komt neer op een opbrengst van niet meer dan 2 miljoen euro. De andere 70 procent is niet verkoopbaar en om die te verwerken moet er geld bij."

Het Afvalfonds Verpakkingen, dat verantwoordelijk is voor de recycling, betwist de cijfers van de milieu-organisaties en noemt andere percentages. "Na het recyclingproces worden alle kunststof-stromen opnieuw gebruikt en die hebben dus een positieve waarde."

Lees hier verder

Advertenties