Advertenties

Directeur Westfries Museum haalt schilderijen op in Oekraïne

image
"Ik zit nu in Oekraïne tegenover de schilderijen. Het is heel bijzonder", zegt Ad Geerdink. Vorige week donderdag kreeg de directeur van het Westfries Museum in Hoorn een telefoontje van het Oekraïense Openbaar Ministerie dat hij vijf teruggevonden schilderijen deze week kon ophalen. Morgen worden de werken officieel aan hem overgedragen. Daarna komen ze zo snel mogelijk naar Nederland.

Het zijn vijf van de in totaal 24 schilderijen – waaronder het gezicht op Andijk (zie foto) – die in 2005 uit het Westfries Museum zijn gestolen, net als 70 stukken zilverwerk. In 2014 dook er voor het eerst een gestolen schilderij op een website in Oekraïne op. Vorig jaar werd duidelijk dat er meer geroofde kunst in Oekraïne terecht was gekomen..

Meer lezen? Kijk hier

Advertenties