Advertenties

Maandag 19 september Lancaster over het IJsselmeer

Een Lancaster PA474 van de RAF BBMF (Royal Air Force Battle of Britain Memorial Flight) vliegt aanstaande maandag over het IJsselmeer nadat het eerder die dag en op zondag diverse vluchten heeft gemaakt op locaties waar herdenkingen worden gehouden o.a. in het kader van Operation Market Garden.

image291Dat valt op te maken uit een besluit (‘Zichtvliegvoorschriften’)  van het ministerie van Defensie waardoor het vliegtuig laag mag overvliegen tot ongeveer 300 meter boven de grond.

Het vliegtuig wordt rond 15:10 en en 15:30 uur verwacht in de buurt van Oudemirdum, een plaatsje onder Stavoren in Friesland. Dit zal mogelijk te maken hebben met het bergen van het wrak in het IJsselmeer, zo’n 15 km ten westen van Lemmer en ter hoogte van Oudemirdum. Omdat deze Lancaster eerder die middag boven Greup in Zuid-Holland vliegt en dan naar Oudemirdum gaat is de verwachting dat het qua route in de buurt komt van West-Friesland Oost.

In Greup, onder de rook van Rotterdam, wordt de jaarlijkse herdenking gehouden bij het monument van ‘De 5 van Greup’ en wordt dit jaar opgeluisterd door een fly past door de ‘Lancaster’ van de RAF BBMF.

Advertenties