Advertenties

Nuon sloopt windmolens in IJsselmeer nabij Medemblik

imageEnergiebedrijf Nuon gaat binnenkort het windmolenpark in het IJsselmeer slopen. Op Tweede Kerstdag 2014 brak bij windstil weer een rotorkop met twee bladen af. De oorzaak werd  op metaalmoeheid gesteld.

Windmolenpark Lely, bij Medemblik en vanaf de Zuiderdijk goed te zien, telde in totaal drie turbines. Bij de andere drie was niets aan de hand.

Volgens NUON worden de molens toch gesloopt omdat de exploitatie niet meer rendabel is. Het park is in 1992 opgeleverd. De turbines hebben een vermogen van een half megawatt, terwijl drie megawatt of meer tegenwoordig de standaard is.

Het sloopwerk begint op15 september. na de voorbereidingen wordt ongeveer een week later de eerste windmolen ontmanteld. Niet alleen de molens verdwijnen ook de funderingen en kabels worden weggehaald.

Advertenties