Advertenties

Lezing bij Volkssterrenwacht Orion: De Telescoop van Lipperhey tot Dobson

imagePubliek wordt van harte uitgenodigd voor de eerste lezing bij Volkssterrenwacht Orion na een zomerstop van een paar maanden; er begint een nieuwe serie lezingen voor het seizoen 2016-2017.

In Volkssterrenwacht Orion aan de Veilingweg 21B in Bovenkarspel wordt op woensdag 7 september 2016 de lezing gegeven: De Telescoop van Lipperhey tot Dobson.

Deze lezing wordt gepresenteerd door Jos Lankreijer.

Korte samenvatting:
Elke wetenschap heeft zijn eigen kenmerkende gereedschap. Bij scheikunde denkt men waarschijnlijk aan een reageerbuis en een bunsenbrander.  Een psycholoog ziet men meestal afgebeeld naast een divan. En bij sterrenkunde denken de meeste mensen aan de telescoop.

Dit instrument, ontdekt door een eenvoudige brillenslijper uit Middelburg, heeft de blik van de mens letterlijk en figuurlijk enorm verruimd.

De eerste telescopen bewezen het gelijk van Copernicus; het geocentrische wereldbeeld dat meer dan duizend jaar had bestaan kreeg daarmee de genadeklap. Met de huidige generatie instrumenten kijken we miljarden lichtjaren ver, en dus ook terug in de tijd. En nog steeds doen nieuwe ontdekkingen geregeld een aanslag op ons wereldbeeld.

De telescoop is ook het instrument van de amateur. Net als de professionals zoeken ook veel amateurs naar de grootst mogelijke kijker. En we willen steeds betere oculaires, betere camera’s en ga zo maar door.

De lezing gaat in op de geschiedenis van dit opzienbarende instrument van zijn ontdekking tot in de tegenwoordige tijd. Er zal ook ruime aandacht worden geschonken aan amateurtelescopen en randapparatuur. Dit laatste ook om aspirant kopers te helpen hun weg te vinden in het woud van mogelijkheden en aanbiedingen.
Aanvang van deze lezing: 20.00 uur ( de sterrenwacht is open vanaf 19.30 uur).
Verzoek om van te voren aan te melden !!!!

Dit kan via email: secretariaat@volkssterrenwachtorion.nl of telefonisch via 06-48850445.

Toegangsprijs voor leden € 2,-  p.p. en niet leden € 5,–.p.p

Foto Volkssterrenwacht Orion

Advertenties